Zijn zonnepanelen wel of niet geschikt voor jou? Dat hangt af van de situatie van jouw huis. Maar bij de meest mensen wegen de baten fors op tegen de kosten. Op deze pagina vind je de voor en nadelen van zonnepanelen en praktische tips hoe je ermee aan de slag kan. Kijk ook op de pagina beste zonnepanelen of zonnepanelen installatiebedrijven vergelijken als je er verder aan de slag mee wilt. 

Direct naar

De kosten en baten voor zonnepanelen

Eenmalige kosten

Cq. 4400 euro voor een gezin

Milieuwinst

1600 kilo CO2 per jaar (1)

Besparing

Cq. 460 euro per jaar

Subsidies

De 21% BTW kan worden teruggevraagd

Zonne-energie is een schone manier om energie te produceren. Zonnepanelen installeren is dan ook een enorme stap in de verduurzaming van je huis. Je bent dan zeker van duurzame energie, en de investering verdien je zeker terug. Huizen met zonnepanelen zijn namelijk meer waard. Bovendien blijven energieprijzen naar verwachting verder stijgen.

De productie veroorzaakt wel wat vervuiling en CO2-uitstoot, maar die heb je gemiddeld in 3 jaar gecompenseerd. En omdat een zonnepaneel zeker 25 jaar meegaat, heb je daarna nog vele jaren milieuwinst.

De zonnepanelen heb je gemiddeld na 9 jaar terugverdiend. Daarna heb je nog heel veel jaren kostenloos stroom. Het rendement is gelijk aan een bankrekening met tussen de 7% en 9% rente. Dat is aanzienlijk meer dan bij een gemiddelde bankrekening of dan bij aandelen.

Soms zul je meer stroom produceren dan je nodig hebt: in de zomer, bijvoorbeeld, of als je veel van huis bent. Die stroom lever je terug aan het net, en daar krijg je een vergoeding voor. Zo compenseer je de kosten van de stroom die je nog moet kopen. Dat heet een salderingsregeling. In 2020 wordt deze regeling vervangen, en krijg je premie per geleverde kWH. 

Zijn zonnepanelen wel of niet handig voor mij?

Niet voor alle situaties zijn zonnepanelen handig. En ook jij zult misschien met het vraagstuk zitten of je zonnepanelen wel of niet moet nemen. We hebben daarom enkele belangrijke wegingen op een rij gezet. Naast deze algemene wegingen hebben we neergezet waarom zonnepanelen juist wel of niet handig zijn voor jou.

 • Zonnepanelen moeten gereinigd worden. Dat gebeurd gelukkig al met een flinke regenbui. Als je echter in een omgeving woont met veel stof of vieze lucht, kan het zijn dat u dit 1 keer per jaar (of heel soms nog meer) moet doen. U kunt dit vrij gemakkelijk zelf doen, of u kunt hiervoor een partij inhuren. Als u dit niet doet kunt een verlies van rond de 3% rendement verwachten.
 • Het kan zijn dat je zonnepanelen lelijk vindt op je dak. Over smaak valt niet te twisten. Maar hou er rekening mee dat er veel verschillende vormen en kleuren zonnepanelen zijn. Je kan voor wat meerkosten ook zonnepanelen in je dank integreren. Of kan zonnepanelen in de vorm van dakpannen krijgen.

Geen zonnepanelen

 • Niet bij alle daken is het handig zonnepanelen te plaatsen. Wij adviseren alle zonnepanelen te plaatsen tussen het oosten en het westen in de zuidelijke richting. Als een zonnepaneel bijv. helemaal op het westen staat in plaats van op het zuiden, dan levert deze 16% minder energie op.
 • Als er schaduw op je dak staat omdat er een boom of een ander gebouw voor staat, is het ook onverstandig zonnepanelen te plaatsen. Ook met schaduw krijg je zonne-energie, maar dit kan een factor 8 schelen.
 • Als je maar een heel klein dakoppervlak hebt waar je maar 1 of 2 panelen kwijt kan, is het al snel niet de moeite. Probeer de tool helemaal onderaan deze pagina om te kijken wat voor jouw situatie handig is.
 • Als je plannen hebt om op korte termijn te verhuizen, is het goed om te kijken of het verstandig is om zonnepanelen te kopen. Je woningwaarde zal zeker stijgen, maar je krijgt er waarschijnlijk niet zoveel voor terug als je ervoor betaald hebt. Aan wat voor termijnen je moet denken is heel situatie afhankelijk. Maar als je bijv. verwacht binnen 1 jaar te gaan verhuizen, kan je het beter niet doen. Als je verwacht over 5 jaar te gaan verhuizen, adviseren wij het wel te doen.
 • Als je het geld niet hebt of je hebt geldproblemen, moet je jezelf wel afvragen of je hier een lening voor wilt aangaan. Het rendement is er zeker, de rente voor het lenen is lager dan het rendement dat je verdient met de zonnepanelen. Tegelijk kan lenen stress geven en duurt het wel enkele jaren eer dat je zaken hebt terugverdient.

Wel zonnepanelen

 • Voor de productie van panelen zijn fossiele energie en vervuilende materialen nodig en daarbij komt CO2 vrij. Maar na 3 jaar hebben zonnepanelen net zoveel energie bespaard als nodig was voor de productie. Zonnepanelen gaan minimaal 25 jaar mee. De overige 23 jaar zijn milieuwinst.
 • De salderingsregeling van de overheid waarmee je extra geld verdient door energie terug te leveren aan het net is verlengd tot 2023. Vanaf 2023 tot 2031 wordt deze regeling langzaam afgebouwd. Als je nu zonnepanelen koopt, kunt je dus nog ruim de kosten van zonnepanelen terugverdienen. Zelfs nadat deze regeling volledig is afgebouwd blijven zonnepanelen een goede investering.
 • De komende jaren gaan we veel meer betalen voor gas en elektriciteit. Volgens een berekening van Vereniging Eigen Huis (VEH) stijgt de energierekening volgend jaar gemiddeld met €150. Dit komt oa. door de hogere belastingen op energie en de afbouw van gas uit Groningen. Door de stijgende prijzen is het verstandiger geworden wel zonnepanelen te nemen.
 • Er gaan verhalen over enkele procenten degradatie van de energie die zonnepanelen opwekken. Er is wel degradatie van de zonnepanelen, maar dat was in 2015 gemiddeld minder dan 0,1 procent per jaar. Daarnaast is de afgelopen tijd de kwaliteit alleen maar verder aan het toenemen.
 • De prijzen van zonnepanelen zullen nog wel een beetje dalen de komende jaren. Maar de verwachting is dat de sterkste daling al heeft plaatsgevonden tussen 2011 en 2013. Het is dus niet rendabel nog langer te wachten op verdere prijsdalingen. Het rendement dat je nu kan verdienen in die jaren door ze wel te nemen in simpelweg hoger.
 • De efficiëntie van zonnepanelen neemt wel sterk toe. Wachten tot je nog veel betere zonnepanelen hebt is echter ook hierom niet adviseerbaar. De gemiddelde stijging van de opbrengst van zonnepanelen is 0,3% per jaar.
 • Je draagt bij aan extra productie en extra oppervlak van groene energie in Nederland.
 • Je verdient er geld aan. Het rendement staat gelijk aan een bankrekening van 7% en gemiddeld heb je de panelen binnen 9 jaar weer terugverdiend.

Wat is er verder allemaal nodig voor zonnepanelen?

Als je weet of je zonnepanelen wel of niet wilt, kan je kijken wat je allemaal nodig hebt. Naast de zonnepanelen heb je bekabeling nodig, een omvormer en een extra groep in de meterkast. Daarnaast is een monitoringssysteem erg handig. De omvormer zet de spanning van de zonnepanelen om naar het elektriciteitsnet. De meeste moderne omvormers zijn gekoppeld aan een monitoringssysteem, zodat je direct zelf kan zien hoeveel stroom je haalt uit de zonnepanelen. Een goede installateur regelt dit allemaal voor jou.

De meter moet energie die je teruglevert aan het net kunnen registreren. Dit heet salderen. Als dit niet kan heb je alleen voordeel voor de stroom die je direct gebruikt van de zonnepanelen. Teruggeleverde stroom geef je dan gratis aan je energieleverancier. Voor teruglevering is een traditionele draaiende schijf (Ferrarismeter) geschikt. De meeste digitale meters kunnen dit ook en alle slimme meters zijn geschikt. Je kan altijd contact opnemen met netbeheerder om te zien of jouw meter wel geschikt is. Het is sowieso verstandig zijn om aan te geven dat je energie gaat terugleveren aan je energieleverancier. Informatie hierover kan je vinden op de site van energielieveren.nl. Als je meld bij je energieleverancier dat je zonnepanelen gaat nemen, kan je direct je termijnbedrag verlagen. Onderstaand kan je zien hoe dit eruit ziet voor een ouderwetse meter.

Een vergunning is normaal gesproken niet nodig voor zonnepanelen. Als je in een monument woont kan het zijn dat dit wel nodig is. Het is dan verstandig contact op te nemen met je gemeente.

BTW terugvragen bij zonnepanelen

De BTW van 21% kan je terugvragen. Bij een kostenplaatje van 4.400 euro voor zonnepanelen levert dit bijvoorbeeld 750 euro op. Het terugvragen van BTW is relatief eenvoudig. Je moet de BTW wel binnen 6 maanden na het einde van het kalenderjaar terugvragen. Om de BTW terug te kunnen vragen moet de factuur op jouw naam staan. Je hoeft in de meeste gevallen maar een keer aangifte te doen. De Belastingdienst zal je als het goed is geen nieuwe aangiftes meer sturen. Er kan echter wel is een fout worden gemaakt. Hou dus wel daarna je post/mail in de gaten. Bij twijfel kan je de belastingdienst bellen. Zie ook de website van de belastingdienst.

Praktische tips bij de aanvraag van zonnepanelen

Het is slim om meerdere aanbieders om een offerte te vragen. De prijzen kunnen namelijk flink verschillen. Voor slechte kwaliteit hoef je in Europa niet meer bang te zijn. Die worden niet meer verkocht. Belangrijker is dat je oplet of het bedrijf je panelen goed installeert, en goede service biedt. Onderstaande filmfragment van de consumentenbond zet een aantal praktische tip voor het kopen van zonnepanelen op een rij. Zo weet je beter wat erbij komt kijken en of zonnepanelen wel of niet voor jou geschikt zijn. 

 

Via de vergelijker Solvari kun je hieronder vrijblijvend enkele offertes aanvragen voor zonnepanelen. Zo weet je wat je kunt verwachten aan kosten, voordat je besluit verder te gaan.

Gerelateerde artikelen

De beste zonnepanelen vergelijken & prijzen

Ontdek hier wat de beste zonnepanelen zijn en vergelijk prijzen. 

Zonnepanelen installatie bedrijven vergelijken

Ontdek hier wat de beste installateurs zijn en vraag offertes aan.

Zonnepanelen zelf installeren en onderhouden

Kijk hoe je zonnepanelen zelf kan installeren en wat nodig is voor onderhoud

De zonneboiler

Met een zonneboiler warm je met buizen op je dak met de zon je water direct op. Kijk hier of dit ook wat voor jou is.