Wanneer van het gas af?

Van CV-ketel naar warmtepomp of nog niet?

Een warmtepomp kost langer om terug te verdienen dan andere investeringen. Het is daarom verstandig een warmtepomp te kopen als je huidige CV ketel op het einde van z’n levensduur is. De gemiddelde levensduur van een CV-ketel is rond de 12 jaar. Daarna kan je de CV het beste vervangen. Door alle recente ontwikkelingen zijn oude modellen niet meer energiezuinig: je verbrandt dus meer gas dan nodig. Daarnaast kan er slijtage ontstaan, die slecht is voor je gezondheid. Als je CV ketel ouder is dan de 12 jaar adviseren wij een warmtepomp aan te schaffen. Let op, dat heeft alleen zin als je ook kiest voor goede isolatie. Dit laatste is een absolute eerste stap. Hieronder een filmfragment over het type verwarming dat jij hebt.

Isolatie en aanpassingen aan je verwarming

Met alleen een warmtepomp ben je er nog niet. Deze is alleen zinvol als je huis goed is geïsoleerd. Anders ‘lekt’ de warmte weg, en maakt je warmtepomp weinig verschil. Goede isolatie betekent HR++ glas, vloer- en dakisolatie. Voor meer informatie over het isoleren van je huis, zie hoe isoleer ik mijn huis. Daarnaast betekent overstappen naar een warmtepomp dat er aanpassingen nodig zullen zijn aan je verwarmingssysteem. Houd hier rekening mee met je moment van aanschaf. Meer weten? Lees het artikel over de warmtepomp.

Met de buurt aan de duurzame warmte

Om geld te besparen, kan je samen met je buurt of Vereniging van Eigenaren een warmtepomp aanschaffen. Je kiest dan ook een ander type warmtepomp: waar we voor een individuele familie een luchtwarmtepomp zouden adviseren, adviseren we voor een groep eerder een grondwarmtepomp. Zie ons artikel over de warmtepomp voor meer informatie. 

Vanuit de gemeente aan de duurzame warmte 

Als je overweegt over te stappen op een warmtepomp, is het verstandig aan je gemeente te vragen of er niet al plannen zijn voor de buurt. Sommige gemeenten hebben al plannen om verschillende wijken van het gas af te helpen. Als dat zo is, kan je jezelf de moeite van een eigen installatie besparen. De meeste gemeenten hebben echter nog geen plannen. Op de website is veelal een tekst te vinden als:  “Er is nog geen planning wanneer en hoe wijken van het aardgas afgaan. Per wijk bepalen gemeente, inwoners en bedrijven samen welke energievorm voor het aardgas in de plaats komt.” 

In 2021 moeten gemeenten hun plannen om van het gas af te stappen, bekend maken. De onduidelijkheid in de tussenliggende periode zorgt ervoor dat huiseigenaren deze plannen eerst afwachten. Dit om een eventuele misinvestering in een warmtepomp te voorkomen. De subsidie voor warmtepompen lijkt op dit moment tot en met 2020 te lopen. 

Gemeenten zetten vaak in op warmtenetten. Of deze duurzaam zijn hangt af van de bron van de warmte. Als er daadwerkelijk een garantie is dat alleen duurzame energievarianten via het warmtenet worden geleverd, is dit een duurzame optie. In enkele gevallen leveren de warmtenetten echter de fossiele restwarmte van vervuilende industrieën, waardoor dit uiteindelijk geen duurzaam alternatief voor gas is. Zie het onderstaande fragment van de NOS over warmtenetten. 

De warmtepomp en aanpassingen aan je verwarming

Er zijn verschillende typen warmtepompen. Kijk hier welke voor jou het meeste geschikt is en vind de juiste subsidieregeling.

Isoleer je huis

Voordat je van het gas af kan, moet je eerst je huis goed isoleren. Check de isolatie van je dak, de muren, je ramen en de vloer. Als je huis van na 2000 is, dan is het sowieso goed geïsoleerd. 

feedback_mix.png