Welk dubbel glas heb ik? Stap één is bekijken welk glas er nu in je ramen zit. Dat is gelukkig niet zo moeilijk. Er zijn vier soorten glas, en maar bij twee ervan heeft vervangen echt zin.

Vervangen: enkel glas

Enkel glas kan je gemakkelijk herkennen. Het is één glasplaat, en je zult merken dat deze snel koud voelt als het buiten koud is. Tegenwoordig vind je enkel glas nog maar weinig. Enkel glas is namelijk niet comfortabel en zorgt voor hoge energiekosten.

Welk dubbel glas heb ik?

Alle soorten dubbel glas herken je aan een aluminium strip tussen de twee ramen. Daarop staat meestal tekst en een serienummer. Je moet even goed kijken, maar op die strip staat de informatie die je nodig hebt.

Kijk dit filmpje voor meer uitleg over ‘welk dubbel glas heb ik?’

Er zijn een paar soorten dubbel glas, dus je zult even goed moeten kijken.
De vier soorten zijn:
1) oud dubbel glas zonder coating
2) HR+ glas, met twee ramen en één raam met coating
3) HR++ glas, met twee ramen met coating
4) HR+++ glas, met drie ramen met coating en twee isolatieruimtes tussen de ramen

Alleen bij oud dubbel glas kan je echt veel energie besparen. Bron: milieucentraal.

HR-glas

Stap één is kijken of je de letters HR ziet. Dat zijn de moderne soorten dubbel glas. Daar zit extra isolatie in. Daarom heeft het glas ‘Hoog Rendement’ (HR). Als dat zo is, heb je modern dubbel glas met extra isolatie. Je hoeft dan niets te vervangen of aan te passen. HR +++ glas heeft drie glasplaten. Je kan het herkennen aan de letters.

Zie je geen ‘HR’? Zoek dan naar een cijfercode. Die code kan je op internet opzoeken. Zo kan je erachter komen welk dubbel glas het is, en vaak ook hoe oud het is. Meestal is het ouder dubbel glas zonder extra isolatie. Dan kun je veel energie besparen.

Meer lezen? Zie ook het artikel Dubbel glas laten zetten.

Vraag vrijblijvend offertes aan om te kijken wat kan voor jouw huis.