Hoeveel CO2 nemen bomen op? Hoe kan je klimaatverandering bestrijden door je omgeving te vergroenen? En wij zijn de kosten en baten hierbij? Wij zullen je hier antwoord geven op deze vragen.

 • Eenmalige kosten: enkele euro’s voor de zaden van een boom
 • Besparing: geen
 • Milieuwinst: 10 kg CO2 per boom per jaar [1]

Direct naar

Hoe helpen bomen bij het klimaat en hoeveel CO2 nemen bomen op?

Van alle planten vangt de boom verreweg het meeste CO2 op. Met meer bomen komt er dus minder CO2 in de lucht. Dat helpt tegen klimaatverandering.

Daarnaast zijn bomen ook goed voor je woonklimaat. In een straat met bomen wordt het minder snel te heet. Bomen houden de temperatuur stabiel door vocht in de lucht te brengen. Met hun wortels houden ze grond en water vast, zodat je minder kans hebt op wateroverlast. Ook voor insecten, vogels en andere dieren zijn bomen fijn. Zie ook het onderstaande fragment over de positieve effecten van de vergroening van jouw buurt.

De opslag van CO2 in bomen is tijdelijk. Deels zit de opslag in de stam. Als de boom stopt met groeien, neemt hij geen extra CO2 meer op in de stam. Dan haalt de boom nog steeds CO2 uit de lucht en maakt er extra zuurstof van. Als de bomen sterven, komt de CO2 weer in de lucht door rotting of verbranding. Bomen vervangen door nieuwe is dan ook niet beter voor het klimaat.

Hoeveel CO2 een boom precies opslaat, is lastig te zeggen. Dat verschilt per soort en hangt af van de leeftijd van de boom. Een snelgroeiende boom slaat veel op, maar wordt misschien niet zo oud. Een langzaam groeiende boom die heel oud wordt, houdt de CO2 langer vast. Gemiddeld kan je uitgaan van zo’n 10 kg CO2 per boom, per jaar (2).

Welke bomen kies ik?

Kies bomen die in jouw omgeving passen. Daarvoor kan je het beste kijken naar de grondsoort. Let ook op het onderhoud! Als je takken van de bomen afhaalt betekent dat de boom minder CO2 op kan slaan, dus kies een boom waaraan je weinig hoeft te doen.

Het is vaak verstandig een inheemse soort te kiezen. Die passen goed bij de grond en het klimaat, en bij inheemse dieren.

Grote bladeren en brede bladerkronen zetten veel CO2 om in zuurstof. Onderhoudsvriendelijke, ziekteresistente soorten zullen het beter doen zonder broeikasgas producerende meststoffen en apparatuur.

Zelf bomen planten

Op basis van onderzoek van de Amerikaanse NGO Eartheasy en dit artikel uit het algemeen dagblad hebben we boomsoorten die goed CO2 opvangen op een rij gezet. Bij elke optie hebben we ook een afbeelding erbij gezet met de productspecificaties en een link naar de betreffende boom op de site van tuinplant.nl. Hier kan je ze bestellen en meer informatie vinden.

Enkele boomsoorten die CO2 goed opvangen zijn;

 • De tulpenboom doet het goed in steden, zelfs in grote steden zoals New York City. Hij vangt veel CO2 op.
 • De zilveresdoorn vangt veel CO2 op, en is populair bij bijen en andere insecten.
 • De eik (steeneik, witte eik, wilgeneik, lauriereik en scharlaken eik) is aangepast aan allerlei omgevingen. Een veelzijdige boom, die ook goed is voor allerlei dieren, van eekhoorntjes tot vogels.
 • De gele kornoelje is een kleine boom en heeft prachtige bloesems. Hij heeft wel zon en vruchtbare grond nodig.
 • Dennen (zwart, wit, rood, Ponderosa en Hispaniola) slaan van alle naaldbomen de meeste CO2 op. [3] Daarnaast hebben naaldbomen weinig bladuitval, en dus geen rotte bladeren. Dat scheelt weer CO2 uitstoot.
 • De Dougglasspar kan zeer hoog worden (tot 25 meter), groeit snel en behoudt zijn groen in de winter.

Hoe plant ik een boom?

Kijk ook het onderstaande fragment om te zien hoe je een boom kan planten.

Regels rond bomen planten

Wanneer je een boomwil planten zijn er regels van de overheid waar je aan moet voldoen. Deze verschillen echter wel per gemeente. Kijk of vraag dus bij je gemeente als je de specifieke regels wilt weten. In veel gemeenten mag je een boom planten op 2 meter afstand van:

 • De gevel van een andere woning
 • de grens van de openbare weg
 • Een muur (van bijvoorbeeld schuur; garage, enz.)
 • Een erfafscheiding (schutting; hek, enz.)

Als je ongevraagd een boom plant op grond die niet van jou is, dan ben je in overtreding. Je zult de boom moeten verwijderen als dit wordt gevraagd. Als je dit weigert kan een zaak tegen je volgen en kan je voor de kosten opdraaien om de boom te laten verwijderen. Er staat geen boete op. Als het tot een zaak tegen je komt moet men wel kunnen bewijzen dat jij de boom geplant hebt.

Geen ruimte voor een boom?

Je kan ook kiezen voor klimaatcompensatie via een stichting of bedrijf.Daarbij laat je dan bomen planten om je energieverbruik te compenseren. Bekende stichtingen zijn Treesforall en het Fair Climate Fund. Bij hen kan je je stroom- en gasverbruik compenseren.

Bij treesforall kun je voor 10 euro per stuk bomen laten planten in Nederland en in Afrika. Het fair climate fund doet aan projecten over de hele wereld om klimaatverandering te bestrijden, onder andere door ontbossing tegen te gaan.

Treesforall

Fairclimatefund

Helaas is compenseren uiteindelijk geen oplossing voor alle mensen. Er is wereldwijd niet genoeg ruimte om zoveel extra bos te planten als nodig is om onze huidige CO2-uitstoot te compenseren. Het is wel een mooie manier om iets extra’s te doen. Bijvoorbeeld als je geen tuin hebt. Soms is het echter lastig om te bepalen of een project betrouwbaar is. Als het hout uiteindelijk voor de kap is bedoeld, is er weinig milieuwinst. Een goed keurmerk waar je op kan letten, is de Gold standaard. Dat geeft aan dat het project betrouwbaar is.[4]

Hoe vergroen ik mijn dak?

Vergroening helpt enorm met het weerbaar maken van je omgeving tegen klimaatverandering. Een groen dak kan water opvangen, biedt meer ruimte voor dieren en maakt je huis in de zomer koeler. Je dak vergroenen is in een krap land als Nederland een interessante oplossing. Kijk wel eerst of jouw dak dit aankan en wat je nog meer wilt. Je kan bijvoorbeeld ook je dak deels vergroenen en een deel voor zonnepanelen gebruiken. Zie ook de pagina zonnepanelen wel of niet. Daarnaast kan de juiste vergroening op je dak ook isolerend werken of kan het verstandig zijn de vergroening te doen in combinatie met een reguliere isolatie. Zie ook de pagina hoe isoleer ik mijn huis. Het gewicht van een een laag aarde en de planten op je dak is niet voor ieder huis geschikt. Laat door een expert goed controleren of het kan bij jouw huis. Een dunne laag aarde heeft als nadeel dat de planten in de zomer weer snel kunnen uitdrogen. Voor tips en ervaringen bij het vergroenen van je dak kan je het onderstaande filmpje bekijken.


[1] https://learn.eartheasy.com/articles/10-carbon-storing-trees-and-how-to-plant-them/

(2) https://www.ad.nl/wonen/deze-planten-in-de-tuin-helpen-c02-af-te-vangen~a5c3e1b6/

[3] https://www.milieucentraal.nl/klimaat-en-aarde/klimaatverandering/klimaatcompensatie/

[4] https://dutchrenewergy.nl/ufaqs/hoeveel-co2-uitstoot-compenseert-1-boom-per-jaar/

[5] https://www.iplantatree.org/article/id/1634

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]