Beste slimme thermostaat

Ontdek hoe jij duurzamer kan leven met nieuwe technologie en bespaar

De beste slimme thermostaat volgens onze vergelijking is op dit moment de Tado, gevolgd door de Google Nest en de Honeywell Lyric. Een slimme thermostaat stemt de verwarming automatisch af op jouw behoeften. Daardoor kun je energie besparen. Je hoeft niet meer continu zelf de temperatuur in te stellen en je kunt de thermostaat op afstand bedienen. De afgelopen jaren is er een nieuwe generatie slimme thermostaten gekomen die een stuk beter is afgesteld op jouw gebruik. 

Direct naar

Ons advies voor beste slimme thermostaat 2020

Op basis van reviews bij verschillende webshops en beschikbare eigenschappen hebben wij alle slimme thermostaten met elkaar vergelijken. Uit onze vergelijking kwam de Tado als de beste slimme thermostaat, gevolgd door de Google Nest en de Honeywell Lyric. 

Tado Slimme Thermostaat V3+

Duitse degelijkheid met speels gemak
199
 • Werkt voor alle CV ketels, stadverwarming en vloerverwarming
 • Op afstand bedienbaar
 • Past zich aan aan op je gedrag door een bewegingssensor en een optionele koppeling aan je mobiel
 • Extra duurzaam. Zo past hij zich aan het weer of open ramen aan
 • Tado claimt 31% te kunnen besparen op je energieverbruik
 • Kosten voor extra software features ( cq 36 euro per maand)
 • Minder duidelijke schermweergave op thermostaat zelf
Ons advies
Beoordeling
4.6/5

9.11/10 van de 522 reviews (coolblue, bol.com en BCC)

Google Nest Learning Thermostat (3e gen)

Mooi draadloos ontwerp dat alles biedt
229
 • Werkt voor alle CV ketels, stadverwarming en vloerverwarming
 • Op afstand bedienbaar
 • Past zich aan aan op je gedrag door een bewegingssensor en een optionele koppeling aan je mobiel
 • Aantrekkelijk en simpel design
 • Werkt niet goed met omgekeerde warmtepomp en houtkachel
 • Geen uitbreiding sensoren mogelijk voor andere kamers
Beoordeling
4.5/5

8.91/10 van de 1099 reviews (coolblue, bol.com en BCC)

Honeywell Lyric T6 Slimme Thermostaat

Goede prijs kwaliteit verhouding
197
 • Werkt voor alle CV ketels, stadverwarming en vloerverwarming
 • Op afstand bedienbaar
 • Past zich aan aan op je gedrag door een bewegingssensor en een optionele koppeling aan je mobiel
 • Goede prijs kwaliteit verhouding
 • Klachten over trage reactie helpdesk
Beoordeling
4.3/5

8.66/10 van de 327 reviews (coolblue, bol.com en BCC)

Beste prijs Tado

Beste prijs Google Nest

Beste prijs

Honeywell Lyric

Wat is een slimme Thermostaat?

Thermostaten zijn al enkele decennia ‘slim’, doordat je ze kan instellen om aan en uit te gaan op basis van een bepaald patroon. De nieuwe generatie slimme thermostaten gaat echter nog een stuk verder. Op welke punten is een slimme thermostaat anders dan een normale thermostaat? 

 • Als je daar toestemming voor geeft, kan je mobiel worden gevolgd (geofencing). De bewegingssensor in de thermostaat registreert wanneer jij thuis bent. De thermostaat kan via je telefoon zien dat jij op weg naar huis bent, zodat de verwarming automatisch aangaat, en zet de verwarming weer uit als je weggaat.
 • Op basis van patronen in je gedrag wordt er zo energiezuinig mogelijk een temperatuur naar jouw keuze geregeld. De thermostaat heeft een paar weken nodig om jouw patronen te leren. Je kan daarnaast altijd ouderwets op de knop drukken en de verwarming aan of uit doen.
 • De slimme thermostaat kent alle verwarmingssystemen en kan beter inschatten hoe je met het minste energie de optimale temperatuur kan krijgen.
 • Je krijgt maandelijks verbruikersrapporten waarbij je kosten, energieverbruik en je eigen patronen overzichtelijk terug kan zien. 
 • De gebruikersinterface is gekoppeld aan je smartphone en tablet: zo kan de thermostaat op afstand worden bediend. Dat is een stuk eenvoudiger dan bij de oude generatie instelbare thermostaten. 
 • Als je dat wilt, kan de thermostaat ook worden gekoppeld aan andere slimme systemen in je huis. Zo kunnen lichten automatisch uitgaan als je ook een slimme lampen heeft. Daar heb je IFTTT ondersteuning voor nodig.
 • Met zone- en kamerregeling kun je de temperatuur vanuit de app/slimme thermostaat per vertrek instellen. Door gebruik van slimme radiatorknoppen kun je bijvoorbeeld alleen de kamers verwarmen waar je bent. 

Wat zijn de kosten en baten?

Kosten

Eenmalig cq. 180 euro

Milieuwinst

1.688 kilo CO2 per jaar (2)

Besparing

Cq. 108 euro per jaar gemiddeld (1).

Subsidies

Niet aanwezig en niet in voorbereiding

Verbruik je minder energie met een slimme thermostaat?

De verwarming van je huis is goed voor zo’n 42% van je energieconsumptie. Daar valt dus ook veel te besparen! Een slimme thermostaat kan bijdragen aan het verminderen van de uitstoot.

Sommige bronnen zijn hier op basis van eigen ervaring sceptisch over, bijvoorbeeld de Consumentenbond, in 2016. Als je immers zelf gewoon goed oplet en de verwarming tijdig uitzet ben je als mens toch slimmer dan een apparaat? Er is hier door verschillende onafhankelijke partijen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. In deze studie uit 2015 werden twee groepen vergeleken. Een groep van 300 gezinnen kreeg een slimme thermostaat en 300 gezinnen kregen een thermostaat om zelf in te stellen. Uiteindelijke bespaarde de groep met de slimme thermostaat gemiddeld 12,5% op de energierekening ten opzichte van 5% bij de controlegroep. Dit grote verschil leek vooral te komen doordat mensen toch meer fouten maken dan ze denken met het instellen van de temperatuur. Bovendien kan de slimme thermostaat effectiever op het juiste moment de juiste temperatuur instellen.

Meer lezen? Zie voor een overzicht van relevante onderzoeken de Engelse Wikipedia pagina

Een snelle vooruitgang met slimme thermostaten

Sinds deze studie in 2015 is de technologie er behoorlijk op vooruit gegaan. Zo garandeert de slimme thermostaat Tado (uit onze vergelijking ook de beste slimme thermostaat) zelfs een besparing van 31%! Aangezien deze thermostaat een beoordeling krijgt van een 9,1 op verschillende webshops en omdat zulke claims kunnen worden gecontroleerd, denken wij dat je hier behoorlijke besparingen mee kan halen. 

Hieronder worden de voordelen van de slimme thermostaat nog eens uitgelegd in een filmpje. 

Stimuleer Wonen

Als je via een van de links op deze pagina bestelt, betaal je niets meer, kan je de goedkoopste optie kiezen en krijgen wij een beetje geld. Wij gebruiken 100% van deze inkomsten om meer mensen te stimuleren duurzaam te wonen en onze kennis te verbeteren. 

Installatie slimme thermostaat bij jouw thuis

Het installeren van thermostaten is relatief eenvoudig. Tijdens de installatie zal worden gevraagd welke verwarmingsketel  je gebruikt. Op basis hiervan past de slimme thermostaat zich aan op jouw situatie. Hieronder vind je filmfragmenten over de installatie van Nest, Honeywell en Tado.

Als je zelf wat minder technisch bent of geen tijd hebt (door wachttijd tussendoor kan de installatie enkele uren duren), dan kan je je slimme thermostaat ook laten installeren. De kosten hiervoor bedragen ongeveer 50 euro extra. 

installatie instructie google nest

installatie instructie Honeywell Lyric

installatie instructie Tado (Engels)

Ervaringen met slimme thermostaten

"Fysieke installatie was erg makkelijk, Behoefde voor mijn ketel maar twee draadjes aan te sluiten. De procedure via internet om mijn specifieke type ketel in te voeren in het systeem van Tado was erg makkelijk. Alles vond plaats via stapsgewijze plaatjes en uitleg en was simpel en vlot te doorlopen. App op twee telefoontoestellen geïnstalleerd. Je krijgt melding als je de buitenste grens van je Geolocatie verlaat cq binnenkomt"
"Eenvoudige installatie. Stap voor stap begeleiding via de online instructies. Ingeval van problemen, krijg je direct hulp van de servicedesk "

Er wordt data van de slimme thermostaat verzameld, zodat de thermostaat zich beter kan aanpassen aan jouw gedrag. Het verschilt per thermostaat of de data in de thermostaat of online wordt opgeslagen. De thermostaten hebben zelf op hun website hun privacybeleid toegelicht. Bedrijven die de slimme thermostaten hebben gemaakt moeten zich aan de Wet Bescherming Persoonsgegevens houden. Daardoor kunnen ze jouw persoonsgegevens niet verkopen. Daarnaast is het goed dat je zelf oplet met de data van een slimme thermostaat. Het standaardwachtwoord van een product is online te vinden. Geef een apparaat daarom ook nieuw wachtwoord bij gebruik. Daarnaast kan jij instellen welke data de slimme thermostaat verzamelt. Dat doe je eenvoudig in de beveiligings- en privacyinstellingen. 

De slimme thermostaat is niet hetzelfde als de slimme meter. Zo’n slimme meter is vanuit de energieleveranciers bij veel huishoudens geïnstalleerd om het verbruik beter te kunnen bijhouden. Maar een slimme meter regelt niets zelf. Het doel van 3,5% besparing bij de slimme meter lijkt daarom niet gehaald te worden. De twee kunnen wel goed worden gekoppeld, om zo scherper zicht te krijgen op je energieverbruik.  

Je kan bij enkele energieleveranciers gratis een slimme thermostaat krijgen bij een meerjarig contract. Dit is vaak minder voordelig dan het lijkt. Over het algemeen zijn 1-jarige energiecontracten voordeliger: als je elk jaar overstapt via een energievergelijker kun je namelijk ieder jaar gebruik maken van een welkomstkorting. De kosten voor een dergelijk meerjarig energiecontract zijn vaak hoger dan de kosten van de slimme thermostaat. Daarnaast bieden vooral grote energiemaatschappijen als Essent en Eneco deze optie. Deze staan qua groene opwekking van energie niet bovenaan. 

Veelgestelde vragen

Onderzoek toont aan dat bij een gemiddeld huishouden met een slimme thermostaat forse besparingen kunnen worden behaald. Dit is natuurlijk niet per se het geval voor alle huishoudens. Maar aangezien een slimme thermostaat als de Tado claimt 31% te kunnen besparen op je energie, deze bij verschillende webwinkels een beoordeling krijgt van een 9 of hoger en een van de belangrijkste eigenschappen is dat je de besparingen kan bijhouden, denken wij dat de Tado in veel gevallen zijn belofte waar kan maken. De kennis die de slimme thermostaat heeft van jouw verwarming, de sensoren die jouw gedrag volgen, de bewustheid van het weer en de omgeving en je toegenomen eigen bewustheid door de app, dragen bij aan een lager gebruik bij de meeste mensen. 

De onderzoeken van deze partijen die wij hebben gezien zijn alweer enkele jaren oud en er is veel vooruitgang geweest in de afgelopen periode. Op basis van de recente onderzoeken die zijn gedaan en de vele honderden zeer positieve reviews op verschillende webshops, denken wij dat de nieuwe generatie slimme thermostaten een grote meerwaarde hebben. 

Nee, wij zagen een significant verschil tussen de modellen die wij hier hebben weergegeven (Tado, Nest en Honeywell) in beoordelingen en beschikbare eigenschappen. Dat neemt niet weg dat het nog steeds de moeite waard is een ander goedkoop model aan te schaffen, als je nu nog geen slimme thermostaat hebt. 

De data wordt opgeslagen op een veilige plek waar in principe niemand behalve jij bij kan. Je kan zelf instellen hoeveel data je wilt delen met de slimme thermostaat. Maar deze werkt natuurlijk het beste als je wel data deelt.  De thermostaten die hier zijn weergegeven zijn voor zover bekend nooit gehackt. En er zit een groot belang bij de bedrijven achter deze thermostaten om het ook nooit te laten gebeuren. De verkoop zou instorten. Het is echter nooit helemaal uit te sluiten dat dit kan gebeuren. Uiteindelijk zou bijna ieder apparaat kunnen worden gehackt. Hetzelfde geld overigens voor de offline wereld, mensen kunnen je fysieke leefgedrag ook monitoren. Wij denken dat het beperkte risico van een hack bij de dataopslag opweegt tegen de baten bij de slimme thermostaat . 

 

Deze pagina over ‘beste slimme thermostaat 2020’ is een onderdeel van de pagina over energie besparen in huis. Zie voor een totaaloverzicht van energie besparende maatregelen deze pagina over energie besparen 

(1/2) In Nederland wordt volgens milieucentraal gemiddeld 1030 euro aan gaskosten verbruikt (2019). En in 2017 zo’n 1340 M3 aan gas. Cq 70% hiervan is bestemd voor de verwarming van het huis. Uitgaande van de lage cijfers van besparing (15% van het onafhankelijke onderzoek ipv de 31% van de fabrikanten van thermostaten). Komt dit neer op een besparing van 1030 * 0.7 * 0.15 = 108.15 euro op jaarbasis. Dat betekent dat je een gemiddelde slimme thermostaat binnen 2 jaar zeker hebt terugverdiend. Qua Co2 gaat het om 0.7 * 1340 * 1,8 = 1.688,4 KG CO2. Met de beste slimme thermostaat hier liggen deze getallen waarschijnlijk hoger.