Van het gas af

Met jouw huis van het gas af is een van de meest ambitieuze maatregelen die je kan nemen. Ontdek hier welke maatregelen je kan nemen om dit te bereiken en hoe je dit het beste kan aanpakken. 

In 6 stappen naar een woning zonder gas

1. Elektrisch koken

Elektrisch koken is de makkelijkste stap richting een gasloos huis. Ontdek hier wat er bij jou thuis nodig is voor een inductiekookplaat of een keramische kookplaat, en vergelijk producten.  

2. Isoleer je huis

De basis voordat je van het gas af kan. Check de isolatie van je dak, de muren, je ramen en de vloer. Als je huis van na het jaar 2000 is, dan is het sowieso goed geïsoleerd. Als je huis daarvoor is gebouwd, check dan hier wat je nog kan doen.

3. Wanneer van het gas af?

Het is niet altijd verstandig om nu over te stappen op een warmtepomp. Lees hier alles over wanneer overstappen handig is, en waar je rekening mee moet houden.

4. De warmtepomp en aanpassingen aan je verwarming

Er zijn verschillende typen warmtepompen. Kijk hier welke voor jou het meeste geschikt. Kijk ook naar de subsidieregeling. 

5. Wel of geen zonneboiler?

Een zonneboiler is in de veel gevallen minder efficiënt dan een warmtepomp met zonnepanelen en een goed verwarmingssysteem. 

6. Zonnepanelen voor de energierekening

Als je voor een warmtepomp gaat zal het elektrischiteitsverbruik fors toenemen. Houd hier rekening bij met het aantal zonnepanelen dat je neemt. 

Direct naar

Zelf naar gasvrij wonen

De bovenstaande stappen helpen je op weg naar aardgasvrij wonen. Een inductiefornuis kan je nu al gewoon kopen en is een eerste stap in de goede richting. Daarna raden wij je aan eerst goed naar je isolatie te kijken. Zonder goede isolatie heeft het geen zin je huis van het gas af te halen. De verwarming zal dan niet goed in staat zijn het hele huis op te warmen. En voordat je verdere stappen zet: check of jouw gemeente niet al een warmtenet voor de wijk plant. Voor veel gemeenten zijn de plannen nog onduidelijk, dus als er geen plan voor je wijk is, ga dan vooral zelf aan de slag.

Een warmtepomp is een grote investering. Als je net een (efficiënte) CV hebt gekocht, raden wij een warmtepomp nog niet aan. Als je CV 12 jaar of ouder is, is het verstandig je oude CV te vervangen. In dat geval raden wij aan in één keer door te pakken, en over te stappen naar een warmtepomp. Bij een warmtepomp gebruik je stroom in plaats van gas. Je hebt dus veel meer stroom nodig. Bij een gemiddeld Nederlands huishouden is dit rond de 7000KWH per jaar. Dat is ruim 2 keer het totale gebruik van een gemiddeld huishouden zonder warmtepomp. Voor zo’n hoeveelheid stroom zou je 28 zonnepanelen nodig hebben. Overweeg je zonnepanelen en een warmtepomp? Houdt daar dan rekening mee! Kort samengevat;

  • Een inductiekookplaat en goed isoleren zijn stappen die je nu sowieso kan zetten.
  • Als jouw gemeente een warmteplan heeft, kan je beter nog even wachten. 
  • Als de gemeente geen plannen heeft met jouw wijk en je wilt wat doen voor het klimaat, dan kan je (na goede isolatie) overstappen naar de warmtepomp. 
  • Als je huis moeilijk echt goed te isoleren is, dan is een hybride warmtepomp voorlopig aan te raden. Voor de echte kou hou je dan nog gasvoorziening, maar voor de komende jaren zal je verbruik aanzienlijk lager zijn. 

Hoeveel CO2 bespaar je door gasvrij te wonen?

Wij hebben de maatregelen op deze site ingedeeld naar de hoeveelheid CO2 die je ermee kan besparen. En alhoewel van het gas af gaan een belangrijke maatregel is, eindigt deze op de zesde plek. In dit voorbeeld van Milieu Centraal zie je dat bij een voorbeeld hoekwoning zo’ n 4400 kilo CO2 wordt bespaard. Dat is heel veel, maar let op: een groot gedeelte van deze besparing zit echter in de isolatie. De warmtepomp zelf, met de aanpassingen aan je verwarming, bespaart bij een gemiddeld huis 600 kilo CO2. Je huis isoleren of een groene energieleverancier kiezen hebben meer impact. 

Nederland van het gas af

Met het klimaatakkoord hebben we een belangrijke stap gezet om Nederland duurzamer te maken. Van het gas afstappen past daarbij: fossiele brandstoffen zijn namelijk slecht voor het milieu. Toch blijkt dat de overstap naar aardgasvrij wonen (de energietransitie) een uitdaging is.

Op dit moment is rond de 95% van de huizen nog aangesloten op het gasnet. 75% van het gas gaat op aan de verwarming. De rest is voor douchen, warm water (20%) en koken (5%). Rond de 80% wordt gebruikt in de wintermaanden. 

Nieuwe woningen worden niet meer voorzien van een gasaansluiting. In 2021 moeten alle gemeenten in Nederland een wijk aanwijzen die als eerst van het gas gaat. In 2030 moeten anderhalf miljoen huizen van het gas zijn losgekoppeld. En in 2050 moeten alle huizen in Nederland van het gas af zijn. 

 

Aanpassingen om het gas af te sluiten

Als je van het gas af stapt, moet je de gasaansluiting laten verwijderen door je netbeheerder. Ongebruikte gasleidingen mogen niet blijven liggen vanwege de veiligheid. Voor een benedenwoning kost dit rond de 700 euro, voor een hogere verdieping rond de 180 euro. De overheid vergoedt dit niet. Het gasnetwerk zelf blijft liggen, omdat het later misschien voor alternatieven zoals waterstof kan worden gebruikt. Je kan er echter ook voor kiezen te weigeren de kosten hiervoor te betalen, al zorgt dat wel voor moeilijkheden met de netbeheerders. Zie dit artikel van Radar en dit artikel van Tweakers, waarin alles meer gedetaileerd wordt toegelicht. 

En warmtepomp vraagt veel elektriciteit: je moet dus je stroomnet aanpassen om meer vermogen te hebben. Dat heet een ‘drie-fasen’ aansluiting. De meeste huizen hebben een ‘twee-fasen’ aansluiting. De omschakeling naar een drie-fase aansluiting kost gemiddeld 200 euro. Daarnaast is een aparte groep in je meterkast nodig.

Nederland heeft goede voorbeelden nodig

Nederland is de op vijf na grootste vervuiler van Europa. Het grootste gedeelte van de Europese landen doet het beter. Dat komt grotendeels omdat Nederland nog steeds afhankelijk is van fossiele brandstof. Geef dus het goede voorbeeld en stap van het gas af!

Wat zijn de kosten en baten voor een warmtepomp?

Eenmalige kosten

Ongeveer 6.500-14.000 euro

Milieuwinst

600 kilo CO2 per jaar,

Subsidies

1300 tot 2500 euro

Besparing

450 euro per jaar

Zie het onderstaande fragment van RTL Z voor meer informatie over van het gas af stappen.