Wat is duurzame energie? En wat zijn de Jaarlijkse kosten/baten bij een gemiddeld huis? Hierop zullen we je antwoord geven.

  • Eenmalige kosten: 0 euro
  • Besparing: 0 euro
  • Milieuwinst: 4000 kilo CO2

Direct naar

Wat is duurzame energie?

Duurzame energie is niet duurder dan grijze energie. Er zit geen verschil tussen ‘grijze’ elektriciteit of ‘groene’ elektriciteit. Het is alleen anders opgewekt. Groene energie komt uit duurzame bronnen zoals zonnepanelen en windmolens. Grijze energie komt uit fossiele bronnen zoals kolen en gas.

De elektriciteit van bijv. een windmolen gaat niet via aparte kabels naar degene die deze duurzame energie hebben. Dit zou anders duur worden, omdat er dan veel extra kabels moeten worden aangelegd. Het gaat erom dat door jouw duurzame energieconsumptie er meer energie duurzaam wordt geproduceerd in Nederland. Het maakt niets uit voor het klimaat of voor de kwaliteit van de stroom of deze uiteindelijk bij jou of je buurman uit het stopcontact komt.

In Nederland wordt veel ‘duurzame energie’ verkocht. Toch komt 93% van de ‘ duurzame energie’ die huishoudens verbruiken nog uit fossiele bronnen. Hoe kan dat?

Dat zit zo: in Nederland mag een bedrijf de stroom ‘duurzaam’ noemen, als het een Garantie van Oorsprong (GVO) heeft. Maar bedrijven kunnen apart GVO’s kopen. Zo kan je grijze energie van een ‘groen etiketje’ voorzien. In het onderstaande fragment van Radar krijgt hier een korte toelichting op.

Zijn GVO’s, Biokolen en Mestvergisters duurzaam?

Als de energieleverancier een Garantie van Oorsprong (GvO) heeft, mag hij zijn stroom groen noemen. Dat klinkt als een ‘garantie’ op groene stroom. Helaas zijn de GvO’s te koop, en komen ze in 60% van de gevallen van Scandinavische waterkrachtcentrales. De stroom die je gebruikt, is in feite fossiel geproduceerd door bijvoorbeeld een kolencentrale in Nederland. Eigenlijk zouden de energieleveranciers in Scandinavië hun stroom daarna niet meer groen mogen noemen. Maar daar let niemand op dit soort labels. Dit komt omdat men er daar vanuit gaat dat de stroom van een stuwdam in de buurt komt. Als je echt een bijdrage wilt leveren bij verduurzaming is het belangrijk dat je goed kijkt of jouw leverancier echt groene energie produceert.

Goed opletten dus. Naast het Europese ‘groenwassen’ met Garanties van Oorsprong, is er ook nog verschil tussen wat mensen onder ‘duurzame energie’ in Nederland verstaan. Wij vinden energie uit bio-kolen of een mestvergister niet ‘duurzaam’.

Bio-kolen komt vaak van ver. Het transport veroorzaakt veel CO2-uitstoot. Daarnaast leidt het ertoe dat mensen meer hout verbranden. Terwijl het nog gebruikt had kunnen worden voor iets anders.

Een mestvergister gebruikt mest van de bio-industrie om energie op te wekken. Deze handel in mest is goed voor de bio-industrie: die verdient hier veel geld aan. Tegelijkertijd is de bio-industrie verantwoordelijk voor een groot deel van de CO2-uitstoot in Nederland. Daarom helpt ‘duurzame stroom’ uit mestvergisters een grijze industrie in stand te houden.

Duurzame energie en andere maatregelen

Om duurzamer te wonen, is overstappen op duurzame energie verreweg de gemakkelijkste maatregel met de meeste impact. Ook in combinatie met andere maatregelen blijft dit een belangrijke. Als je zonnepanelen neemt, zul je netstroom blijven nodig hebben. Bijvoorbeeld als het langer bewolkt is. Het blijft dus belangrijk groene energie te hebben. Zie ook: zonnepanelen wel of niet.

Als je een warmtepomp neemt, is duurzame energie extra belangrijk. Je elektriciteitsverbruik zal immers stijgen. Zie ook: hoe werkt een warmtepomp.

Je huis isoleren en energie besparen hebben nog steeds nut. Want met duurzame energie is de vervuiling niet weg. En helaas, de energierekening ook niet… Zie daarom: hoe bespaar je energie en hoe isoleer ik mijn huis.

Welke stroom is wel groen?

Milieukeur is een goede hulp bij het kiezen van een energieleverancier. Als een energieleverancier een certificaat van Milieukeur heeft, zit je goed. Milieukeur stelt extra eisen aan de kwaliteit van groene stroom. Zo verminder je echt CO2-uitstoot.

De Consumentenbond heeft samen met MilieuCentraal en Greenpeace onderzoek gedaan naar de groenste energieleveranciers.[1] Deze leveranciers doen écht iets aan verduurzaming. Ze bouwen bijvoorbeeld windmolens of kopen windstroom. Ze investeren ook niet in kolencentrales. Zo weet je dat je echte duurzame energie hebt. Je kan het artikel met het onderzoek vinden op deze pagina van de consumentenbond.

Volgens dit onderzoek zit je goed bij deze leveranciers: EasyEnergy, Energie VanOns, om | nieuwe energie, Pure Energie, Qurrent, VrijOpNaam, Powerpeers, Vandebron, Greenchoice, Huismerk energie, Qwint

Kan dat: het hele jaar energie uit windmolens en zonnepanelen?

De energie-opbrengst uit zon en wind wisselt door het jaar. Soms is er immers geen wind of zon. Momenteel worden dit probleem nog opgevangen door fossiele centrales. Die produceren extra stroom als het niet waait, of de zon niet schijnt. Heeft het dan wel zin om duurzame energie te nemen?

Duurzame energie heeft zeker zin! Het grootste deel van het jaar kan je gewoon stroom uit zon en wind krijgen. Daarnaast zijn de stroomnetten van Nederland verbonden met andere landen. We kunnen daardoor zonne-energie uit Duitsland krijgen als het bij ons bewolkt is. Deze uitwisseling van stroom tussen landen wordt steeds belangrijker. Als jij duurzame stroom neemt, versnel je dit proces.

Hierbij komen technologische ontwikkelingen die uitwisseling van stroom efficiënter maken. Ten eerste kan de energieprijs worden aangepast aan het aanbod. Als er veel stroom beschikbaar is, bijvoorbeeld op een zonnige dag, wordt het goedkoper om je auto op te laden. Ten tweede wordt het steeds gemakkelijker om stroom op te slaan. Bijvoorbeeld in je auto-accu. Zo zou je de elektriciteit uit je auto aan het net kunnen leveren als prijs hoger is en je de stroom niet nodig hebt. In waterkrachtcentrales kan, als er veel stroom over is, het water omhoog worden gepompt. Later, als er stroom nodig is, kan het water dan opnieuw door de centrale om stroom op te wekken.

Vergelijk tussen de echt groene leveranciers

Wij hebben de meeste duurzame leveranciers voor jou op een rij gezet in deze vergelijker. Hiermee hopen we je een stap verder te helpen je leefpatroon te verduurzamen. Je sluit de contracten hiertoe af voor de normale kosten via bijvoorbeeld Vandebron of Greenchoice. Als je echter via onze site doet naar deze sites gaat, krijgen wij via deze energiemaatschappijen een kleine commissie waarmee we deze site weer verbeteren. We hebben deze leveranciers uitgekozen op basis van onderzoek van de Consumentenbond, Greenpeace en Milieudefensie.

Vergelijk vrijblijvend de echt duurzame energie leveranciers voor jouw situatie!

De Consumentenbond heeft samen met MilieuCentraal en Greenpeace onderzocht welke energieleveranciers echt duurzaam zijn. Wij hebben echt duurzame leveranciers hier naast elkaar gezet, zodat jij voor jouw situatie kan vergelijken welke leverancier groen en voordelig is.

(1) https://www.consumentenbond.nl/energie-vergelijken/de-groenste-energieleverancier.

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]