Warmtepomp installateur

Vergelijk installateurs en kijk of een warmtepomp bij jouw huis past

Met onze vergelijking hebben wij gekeken welke partij de beste warmtepomp installateur is. CV Totaal en Instalcenter springen eruit met goede kwaliteit installateurs en vrijblijvende offertes. Kijk voordat je aan de slag gaat goed of een warmtepomp voor jouw huis geschikt is. 

Waar let ik op bij een warmtepomp installateur

Een warmtepomp is zo complex dat we aanraden een installateur in te huren om dit voor je te doen. De markt voor warmtepompen is nog in ontwikkeling en niet alle installateurs hebben de nodige expertise. 

 • Let ten eerste op de kwaliteit van de warmtepomp die voor jou wordt geïnstalleerd. Kijk naar het merk en de reviews voor jouw model. 
 • Let op de garanties. Hoe langer, hoe beter.
 • Vergelijk installateurs om te kijken welke jou het meeste vertrouwen geeft. Let daarbij ook op reviews en op een eventueel keurmerk (InstallQ). Vraag in ieder geval 2 offertes op. En vraag degene waar je het meeste vertrouwen in hebt om eerst langs te komen voor een inschatting, voordat je de offerte daadwerkelijk toekent. 
 • Er is een tekort aan ervaren warmtepompinstallateurs en de verschillen tussen systemen zijn groot. Je bent beter af met een installateur die praktijkervaring heeft met warmtepompen van een bepaald merk. Let goed op de kwaliteit van de warmtepompen, maar luister goed naar het advies van de installateur. 
 • Let op de betaling en het offertebedrag. Verzeker je ervan dat er geen onverwachte meerkosten volgen en dat het offertebedrag definitief is. Betaal digitaal, zodat er later geen gedoe over geld kan ontstaan. 
 • Vraag de warmtepomp installateur of hij ook naar het totaalplaatje kan kijken (zie ook onze pagina over aanpassingen). Mensen hebben wel is klachten over de hoeveelheid warmte van de warmtepomp. Dit komt omdat veel huizen niet goed zijn geisoleerd of geen goede verwarming hebben. Vraag de installateur of jouw huis geschikt is voor een warmtepomp, of dat je eerst nog aanpassingen moet maken. 
 • Spreek een datum af voor de installatie. Wachttijden kunnen afhankelijk van de drukte sterk variëren. 

Warmtepomp installateur vergelijken

CV totaal

Transparante en degelijke online winkel met installateur contracten door het hele land
 • Ruime en transparante keus uit scherp geprijsde A kwaliteit warmtepompen
 • Landelijke dekking van installateurs waar CV totaal contracten mee heeft.
 • Vrijblijvend offerte aanvragen op jouw situatie
 • werkt met gekwalificeerde externe installateurs, sterke controle op kwaliteit van deze installateurs
 • Minimaal 2 jaar garantie op de installatie, 5 jaar op de onderdelen
 • Een groot deel van de installateur bedrijven heeft certificering van installQ
 • Installateurs zijn niet zelf in dienst bij CV totaal. Verifieer of de installateur ook expert is met het systeem dat jouw voorkeur heeft.
Ons advies

8.35/10 van de 11.143 reviews op google, feedbackcompany en Kieskeurig. 

Beoordeling
4.2/5

Instalcenter

Keten van zelfstandige installateurs met kwaliteit door heel Nederland
 • Scherp geprijsde & A kwaliteit warmtepompen
 • Vestigingen door het hele land
 • Vrijblijvend offertes aanvragen voor jouw situatie
 • Gehele ontzorging van alle lasten
 • Goede service & reperatiedienst
 • Professioneel advies voor jouw situatie
 • Minimaal 2 jaar garantie
 • Een groot deel van de installateur bedrijven heeft certificering van installQ
 • Wisselende service bij de verschillende vestigingen (franchise keten)

Binnen deze franchise keten hebben sommige locaties een hogere score dan andere.  

Gemiddelde beoordeling
4/5

Feenstra

Landelijk installatie bedrijf dat eerst advies geeft en daarna als het kan een installatie levert.
 • Scherp geprijsde A kwaliteit warmtepompen
 • Het enige installatiebedrijf in Nederland met nationale dekking op het gebied van dienstverlening voor energie
 • Adviesdienst die met jou meedenkt over de mogelijkheden & offertes
 • Een van de grootste energieserviceorganisaties, met ongeveer 800.000 aangesloten huishoudens in Nederland. Meer dan 800 gecertificeerde medewerkers.
 • Heeft certificering van installQ voor kwaliteitsstandaard
 • Enkele klachten over de kwaliteit van de monteurs

6,8 van de 2316 reviews op trustpilot en feedbackcompany. 

Beoordeling
3.4/5

CVtotaal is in Nederland een van de grootste online verkoop- en servicebedrijven van onder meer moderne CV-installaties, warmtepompen en zonnepanelen voor de consumentenmarkt. CVtotaal werd eind jaren ’70 opgericht en begon als de plaatselijke (dorps)loodgieter / installateur in het Friese Ferwert. Tegenwoordig levert CV totaal oa. warmtepompen, zonnepanelen en ventilatieproducten door heel Nederland

Je kan bij CV totaal eerst de warmtepomp uitkiezen die het beste bij jou past. Vervolgens kan je voor de optie kiezen om een Warmtepomp bij jou thuis te laten installeren door bij de warmtepomp ‘ met installatie’  aan te geven. 

Bij InstalCenter heeft u ruime keuze op het gebied van verwarming, sanitair, elektra en klimaatbeheersing. Bij iedere vestiging kunt u terecht voor advies, aanschaf en installatie. 

 

Feenstra voorziet u van techniek die bij u past. Vervolgens kunt u erop rekenen dat die techniek goed blijft functioneren, dankzij regelmatig en betrouwbaar onderhoud. Als het er écht op aankomt, bij een storing of reparatie, is het goed om te weten dat u Feenstra overal in Nederland kunt vinden.

Feenstra bestaat uit 4 bestaande merken met samen meer dan 100 jaar ervaring gebundeld in 1 organisatie.

 

 

Ervaringen met een warmtepomp

Stimuleer duurzaam wonen

Als je via een van de bovenstaande links op deze pagina bestelt, betaal je niets meer, kan je de goedkoopste optie kiezen en krijgen wij een beetje geld. Wij hebben geen winstbejag en gebruiken 100% van deze inkomsten om meer mensen te stimuleren duurzaam te wonen en onze kennis te verbeteren.

Certificering van een warmtepomp installateur bij installQ ?  

InstallQ (de opvolger van de KnLTB) is een onafhankelijke stichting voor goede kwaliteit installaties voor heel Nederland. Om dit te bereiken heeft InstallQ een breed scala aan kwaliteitsregelingen. Het logo op de website van InstallQ is een bewijs van kennis en kunde. Een InstallQ geaccrediteerd warmtepomp installateur is gecontroleerd op bepaalde vakbekwaamheidseisen. Zie ook de website van installQ voor meer informatie over deze organisatie. 

Toch is zeker in de warmtepomp sector InstallQ niet een certificering die wij als absolute eis zouden stellen. Er is een tekort aan warmtepomp installateurs. Niet iedere installatie is zo complex dat het nodig is dat de installateur aan alle (ook geld en tijd kostende) eisen van InstallQ moet voldoen. Zaken als de prijs, reviews en het vertrouwen die een offerte en gesprek je geven adviseren wij minimaal even zwaar te wegen. 

Financiering & Subsidie

Tot en met 2020 krijg je subsidie. Hoeveel dit is hangt af van het vermogen van je warmtepomp. Hoe groter het vermogen, hoe hoger de subsidie. Zo kan je maximaal 40% op je aanschafkosten besparen. Subsidies vraag je aan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Meer informatie over subsidies voor de warmtepomp vind je op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Bij veel banken kan je een duurzaamheidslening van 106% van de waarde van je huis krijgen. Deze extra lening is speciaal bedoeld voor zaken als een warmtepomp. Door de lage rente tegenwoordig is dit extra interessant. Je kan jouw investering binnen een paar jaar terug verdienen. Vereniging Eigen Huis geeft uitleg over de voorwaarden en mogelijkheden voor deze aanvullende hypotheek op deze pagina

Met de huidige rentestanden adviseren wij als eerste de bovenstaande duurzaamheidslening. Als dit echter niet lukt omdat jouw bank niet meedoet of omdat jij geen hypotheek hebt, dan kan je de laagste rente krijgen via het Nationaal Energiebespaarfonds. Deze heeft een gunstige ‘Energiebespaarlening’ om je huis te verduurzamen. Als particulier kan je tegen 2,1% rente tot 50.000 euro lenen. Voor Verenigingen van Eigenaren is er een speciale VvE Energiebespaarlening. Het Energiebespaarfonds is mede mogelijk gemaakt door de Rijksoverheid en enkele banken. Zie de site van de energiebespaarlening voor meer informatie.  

 

De kosten en baten

Wij adviseren vooral een warmtepomp te nemen als je CV ouder is dan 12 jaar en je deze toch moet vervangen. Daarnaast is het zaak dat jij je huis goed hebt geisoleerd en je een goed verwarmingssysteem hebt, zodat de warmte snel in al je kamers kan komen. Test dit eerst is door je verwarming op 60 graden te zetten. Daarnaast is het goed te kijken of je gemeente geen plannen heeft voor een warmterotonde of andere alternatieven. 

Als je dit allemaal hebt gedaan wegen de kosten in veel gevallen tegen de baten op. Als je een warmtepomp van bijvoorbeeld 6000 euro neemt. En je subsidie is 1500 euro. Dan verdien je de 4500 euro binnen tien jaar terug. Daar moet je ook bij meenemen dat de investering in een CV op gas ook de nodige kosten met zich meebrengt, die je nu bespaart. 

Eenmalige kosten

Ongeveer 4.000-14.000 euro

Milieuwinst

Rond de 600 kilo CO2 per jaar,

Subsidies

1300 tot 2500 euro

Besparing

Rond de 450 euro per jaar

De voor en nadelen van een warmtepomp

Voordelen warmtepomp:

 • Als je oude systeem ouder is dan 12 jaar en je hebt je huis goed geisoleerd, dan heb je de kosten in veel gevallen binnen 10 tot 15  jaar terugverdiend. 
 • Verwarming met gas geeft door de snelheid van verwarmen kleine roet deeltjes. De langzamere verwarming van een warmtepomp zorgt voor een gezonder binnenklimaat.
 • Je bespaart er fors CO2 mee, dat is goed voor het klimaat.
 • Je huis wordt meer waard en je energielabel gaat omhoog. 
 • Je kan helemaal van het gas af en je hebt niet meer de kosten van een gasaansluiting. 
 • Slechts één systeem voor verwarming, koeling en warm tapwater

Nadelen warmtepomp:

 • Dit is een nog relatief nieuwe techniek. In tegenstelling tot isolatie en zonnepanelen verdien je hierbij lang niet altijd je investering terug en moet er eerst het nodige worden gedaan in je huis. 
 • Een warmtepomp maakt geluid – net als sommige Cv’s. Je kan overlast voorkomen door de warmtepomp op een slimme plek te zetten.
 • Het installeren van een warmtepomp kost tijd. Je moet je huis er eerst helemaal voor klaar maken. Bij veel oude huizen kan dit nog best wat aanpassingen zijn. 
 • De markt voor warmtepompen is nog echt in ontwikkeling. Het aanbod aan installateurs is nog relatief beperkt. 
 • De opwarming van je huis gaat minder snel dan je gewend bent. 

Meer informatie over van het gaf af gaan?

Hoe werkt een warmtepomp en wat moet ik aanpassen?

De warmtepomp is de beste manier om van het gas af te gaan. Het vergt nog wel de nodige aanpassingen aan je huis, zoals aan je bestaande verwarmingssysteem. Leer hier wat allemaal nodig is. 

Wanneer neem ik een warmtepomp?

Let goed op de ontwikkelingen in jouw gemeente en neem pas een warmtepomp wanneer je de oude CV moet vervangen.

Elektrisch koken

Ontdek hier wat er bij jou thuis nodig is voor een inductiekookplaat of een keramische kookplaat, wat alle handige eigenschappen zijn en vergelijk producten.  

Van het gas af

Van het gas af gaan houd meer in dan alleen een warmtepomp. Van inudcitekookplaat, tot je huis isoleren, je verwarming verbeteren en zonnnepanelen. Bekijk hier het hele overzicht.