Hoe werkt een warmtepomp, is deze geschikt voor jou en hoe kan jij ermee aan de slag? Wat zijn de gemiddelde kosten/baten bij een warmtepomp? Op deze vragen zullen we je hier antwoord geven.

  • Eenmalige kosten: 6.500-14.000 euro
  • Jaarlijkse besparing: 290 euro
  • Milieuwinst: 700 kilo CO2 (jaarlijks)
  • Subsidie: 1300 tot 2500 euro (1)

Direct naar

A. Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp regelt je verwarming met elektriciteit. Zo heb je minder fossiele brandstoffen nodig, en ben je eerder van het gas af. Met deze maatregel kan je gemiddeld 35% en maximaal 50% CO2-uitstoot op je verwarming en warm water besparen. Warmtepompen kosten natuurlijk wel stroom, maar ze zijn veel zuiniger dan je CV. Zo bespaar je niet alleen CO2-uitstoot, maar ook veel geld!

Hoe werkt een warmtepomp nu exact? We zullen hier eerst ingaan op de luchtwarmtepomp. Er is altijd energie in de lucht aanwezig. De luchtwarmtepomp is een efficient en duurzaam systeem dat energie uit de buitenlucht haalt en die gebruikt voor verwarming. Deze energie kan ook gewoon uit koude lucht worden gehaald.

In de warmtepomp zit een koudemiddel dat de warmte met behulp van een compressor kan transporteren en omzetten naar je woning. Het koudemiddel heeft als speciale eigenschap dat het verdampt bij een lage temperatuur. De warmte wordt aan de bron opgewekt doordat het koudemiddel verdampt en het vloeistof gas wordt. De druk wordt hierbij juist verlaagd. Door vervolgens op het punt waar warmte moet worden afgegeven de druk te verhogen condenseert het koudemiddel weer. Het gas wordt weer vloeistof en hierbij komt warmte vrij die voor jou verwarming kan worden gebruikt. Vervolgens kan de vloeistof weer naar buiten stromen en kan de cyclus zich herhalen. Slechts rond de 20% van de energie bij dit proces komt uit jouw stroom. Dit is de energie die nodig is voor het oppompen. De rest kan je aan de buitenlucht onttrekken. Zie ook het onderstaande filmpje voor een verdiepende toelichting.

Onderstaande filmfragment gaat meer op de praktische vragen in bij de installatie rond de vraag hoe werkt een warmtepomp, uitgelegd door een monteur.

De luchtwarmtepomp en de grondwarmtepomp

Er zijn drie soorten warmtepompen: de elektrische luchtwarmtepomp, de hybride luchtwarmtepomp en de grondwarmtepomp. Luchtwarmtepompen gebruiken de buitenlucht om je huis te verwarmen. Een grondwarmtepomp haalt de warmte voor je huis uit de grond.

In de meeste gevallen is de elektrische luchtwarmtepomp de beste keuze. Die is relatief gemakkelijk te installeren, en bovendien de goedkoopste optie. De hybride luchtwarmtepomp gebruikt behalve elektriciteit nog steeds gas: bij deze optie is de milieuwinst minder. De grondwarmtepomp is het meest zuinig. Nadeel aan deze warmtepomp is dat hij gemiddeld zo’n 5000 euro duurder dan andere typen warmtepompen. Daarnaast neemt een grondwarmtepomp meer ruimte in, en de installatie is lastiger. Als je nog verder twijfelt kan je op deze pagina van de site klimaatexpert kijken naar voor en nadelen van de luchtwarmtepomp en de grondwarmtepomp.

Benodigde aanpassingen

Met alleen een warmtepomp ben je er (helaas) nog niet. Deze is alleen zinvol als je huis goed is geïsoleerd. Anders ‘lekt’ de warmte weg, en maakt je warmtepomp weinig verschil. Goede isolatie betekent HR++ glas, vloer- en dakisolatie. Voor meer informatie over het isoleren van je huis, zie hoe isoleer ik mijn huis.

Warmtepompen kunnen maximaal 55 graden verwarmen. Dat klinkt veel, maar een Cv-ketel verwarmt wel 60 tot 80 graden. 55 graden is meer dan voldoende om een warm huis te krijgen, maar alleen als je goede isolatie hebt.

Omdat je warmtepomp minder snel verwarmt, moet je zorgen voor een constante ‘basistemperatuur’. Bijvoorbeeld dat het in je huis niet kouder wordt dan 17 graden. Zo’n lage temperatuur verwarming bespaart sowieso al veel energie. Het zorgt ervoor dat de warmte zich beter en sneller verspreidt. Zo kan je huis sneller opwarmen. Een lage temperatuurverwarming zorgt daarbij voor minder stof in je huis.

Je radiatoren moeten groot en efficient genoeg zijn voor de lage temperatuurverwarming. Als ze te klein zijn moet je enkele zaken aanpassen en radiatoren bijplaatsen of vloerverwarming aanleggen. Zie deze pagina van milieucentraal voor meer informatie over het aanleggen van een lage temperatuurverwarming. Het is dus slim om lage temperatuur radiatoren of vloerverwarming te nemen. Dat kost je gemiddeld zo’n 2500 euro. Je hoeft dan niet meteen je hele verwarmingsinstallatie te vervangen.

Een warmtepomp vraagt veel elektriciteit: je moet je stroomnet aanpassen om meer vermogen te hebben. Dat heet een ‘drie-fase’ aansluiting. De meeste huizen hebben een ‘twee-fase’ aansluiting. De omschakeling naar een drie-fase aansluiting kost gemiddeld 200 euro. De drie-fase aansluiting is een vastrecht: het bedrag dat je daarvoor betaalt, is onafhankelijk van hoeveel stroom je gebruikt. Daarnaast is een aparte groep in je meterkast nodig.

Bij een warmtepomp gaat je elektriciteitsrekening dus omhoog. Daarentegen gaan je gaskosten omlaag. De kosten voor de aansluiting op het gasnet vervallen. Aangezien je elektriciteitsgebruik sterk omhoog gaat, kan het voordelig zijn zonnepanelen te nemen. Zie ook zonnepanelen wel of niet. En aangezien je elektriciteitsgebruik omhoog gaat neemt het belang toe om je stroom niet fossiel op te laten wekken en echte duurzame energie te nemen. Kijk daarom ook op wat is duurzame energie.

Nadelen warmtepomp

  • Een warmtepomp maakt geluid – net als sommige Cv’s. Je kan overlast voorkomen door de warmtepomp op een slimme plek te zetten.
  • Het installeren van een warmtepomp kost tijd. Zelfs de installatie van een eenvoudige variant kost minstens een volle dag.
  • De opwarming van je huis gaat minder snel dan je gewend bent. Het verbruik is echter zo laag, dat je de verwarming beter (ook ‘s nachts) aan kan laten staan. Dan hoeft je huis niet telkens op te warmen. 

Ervaringen met een warmtepomp

Ontdek ook hoe andere mensen een warmtepomp ervaren. Zou krijg je ook een scherper antwoordt op de vraag hoe werkt een warmtepomp voor mij.

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Via de vergelijkingssite solvari kunt u hieronder een offerte aanvragen voor de installatie van een warmtepomp. Vraag altijd meerdere offertes aan ter vergelijking en houd er rekening mee dat het installeren van een warmtepomp een complex proces is. Door offertes aan te vragen krijg je ook duidelijk een antwoord op de vraag hoe werkt een warmtepomp voor mijn specifieke situatie. De verschillen tussen huizen zijn namelijk groot.Voetnoten

(1) https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/energiezuinig-verwarmen-en-warm-water/volledige-warmtepomp/

(2) [ Zie ook ; http://www.familie-kleinman.nl/energie/zonnepanelen-of-een-zonneboiler voor de cijfers.