Je huis isoleren is dé maatregel met de grootste impact op het milieu. Toch is nog drie op de vier huizen in Nederland is slecht geïsoleerd. Dat is zonde, want met je huis isoleren kan je meer geld en CO2 per jaar besparen dan met een retourtje Thailand!

Als je huis vóór 1992 is geïsoleerd, dan kan je er vanuit gaan dat er nog winst te halen is. Ontdek hier hoe je jouw vloer, muren, ramen en dak kan isoleren en vergelijk isolatiebedrijven. 

Direct naar

Wat heb ik aan mijn huis isoleren?

Goede isolatie is de beste eerste stap om duurzamer te wonen. Je bespaart er veel geld én veel CO2 mee.

Spouwmuurisolatie levert in een gemiddelde woning 10% rente op en dakisolatie en vloerisolatie 7%. Met isolatie krijgt je huis een hoger energielabel. Daarmee wordt je huis meer waard. Dat kan wel 6% tot 8% schelen!

En niet onbelangrijk, door goede isolatie is het een stuk fijner wonen. Zo houdt een goed geïsoleerd huis warmte langer vast, is er minder tocht, minder condens en schimmel, heb je minder geluidsoverlast en warmere handen en voeten.

Isolatie kost relatief weinig moeite. Ingrijpende verbouwingen zijn niet nodig: vloerisolatie kan vaak in de kruipruimte worden geplaatst, isolatieglas wordt vanaf buiten gezet en ook muurisolatie wordt vanaf de buitenkant in je muur gespoten. Alleen dakisolatie gebeurt aan de binnenkant en vraagt dus dat je de zolder opruimt.

Isoleren is ook de eerste randvoorwaarde voor andere duurzame maatregelen. Als je van het gas af wilt met een warmtepomp heb je eerst een goed geïsoleerd huis nodig. Zie ook hoe werkt een warmtepomp. Zie verder ook onze pagina over energie besparen in huis voor andere duurzame maatregelen om je energieverbruik terug te brengen. 

Wat zijn de geschatte kosten en baten van je huis isoleren bij een gemiddelde gezinswoning?

Eenmalige kosten

10.500 euro

Milieuwinst

4.500 kilo CO2 bij een volledige isolatie

Besparing

1190 euro.

Subsidies

25% van je kosten.

Welke subsidies voor je huis isoleren zijn er?

Er zijn verschillende subsidies en regelingen voor isolatie. In 2019 is de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) uitgebracht. Hiermee kan je tot 10.000 euro van je isolatiemaatregelen laten subsidiëren. Je moet minimaal 2 isolatiemaatregelen uit laten voeren door een bedrijf: je mag het niet zelf doen. Bij een spouwmuurisolatie die 800 euro kost, kan je denken aan 200 euro subsidie. Daarnaast zijn er in enkele gemeenten isolatiesubsidies. Zie de energiesubsidiewijzer voor meer info. 
duurzaamheid

Subsidie energiebesparing eigen huis

Lees hier meer over subsidie voor isoleren

Waar kan ik makkelijk zelf beginnen met isoleren?

Als eerste kan je een aantal tochtstoppers in je huis aanbrengen. Je kan vrij makkelijk zelf je deuren, je brievenbus en eventuele andere naden en kieren dichten. Daarnaast kan je radiatorfolie aanbrengen achter je verwarming, zodat de warmte makkelijker binnen blijft. Beide investeringen kosten een paar tientjes, heb je binnen een jaar terugverdiend en hebben een grote positieve impact op het klimaat. 

Met radiatorfolie energie besparen

Wat voor materialen kan ik het beste
gebruiken?

Laat je goed adviseren bij de vraag hoe isoleer ik mijn huis en wat voor isolatiemateriaal gebruik ik. Als je gaat klussen, kan je het beter meteen goed doen. Kies dus voor een hoge isolatiewaarde. De extra kosten zijn laag, maar je bespaart er veel meer energie mee. Meer moeite kost het sowieso niet.

Belangrijk: gebruik geen schapenwol of PUR met HFK’s als isolatie! Beide opties zijn slecht voor het milieu.

Vloerisolatie met gespoten polyurethaan (PUR) met HFK’s als drijfgas is vanuit milieuoogpunt een afrader. De gebruikte HFK’s zijn zeer krachtige broeikasgassen, tussen de 800 en 3200 keer sterker dan CO2.

Schapenwol zorgt als isolatiemateriaal voor beduidend meer milieubelasting dan andere opties. De uitstoot van broeikasgassen is 20 keer zo hoog als die van steen- of glaswol.

Enkele goede keuzes voor isolatiemateriaal:

 • Steenwol, gemaakt van vulkanisch gesteente met afbreekbaar bindmiddel en dus goed recyclebaar
 • Glaswol, gemaakt van glasscherven en is goed recyclebaar.
 • Als je natuurlijke materialen wilt, zijn dekens en halfharde platen van katoen het meeste aan te raden.

Denk bij isolatie ook aan ventilatie. Zo blijft de lucht in je huis gezond.

Hoe weet ik hoeveel ik nog kan isoleren?

Welke isolatiemaatregelen nodig zijn voor jouw woning, hangt af van wat er al is. Heb je daar geen idee van? Het gemakkelijkste is vaak even contact te zoeken met de vorige bewoners of naar de bouwtekeningen te kijken.

Vind je daar niet wat je zoekt? Kijk dan eerst naar het bouwjaar. Dat kan je vinden op het kadaster, een site van de overheid. Hier kun je met je adres het bouwjaar van je huis achterhalen. Dat geeft vaak een idee van wat er al aan isolatie in je huis is. Als jouw huis voor 1992 is geïsoleerd, kan je ervan uitgaan dat je nog winst kan halen. Zie hieronder maatregelen per bouwjaar. Zie de pagina’s over je vloer, muren, ramen en dak voor meer details. 

Isolatie maatregelen per bouwjaar

Als de laatste isolatie van je huis voor 1974 is, raden we je aan offertes te vragen voor gehele huis. 

Huizen tot en met 1974 zijn bij de bouw niet of nauwelijks geïsoleerd. Waarschijnlijk is er in de loop der jaren al wel iets verbeterd. Vaak is dat dakisolatie en dubbel glas. Als de verbeteringen al wat ouder zijn (van voor de jaren ’90), dan is het waarschijnlijk matige isolatie. De dakisolatie en het glas kun je dan beter vervangen. Vloer- en gevelisolatie is er meestal niet.

Is de laatste isolatie tussen 1975 – 1991 was, dan raden we isolatie op maat aan.

Huizen uit de periode 1975 tot 1991 hebben vaak matige spouwmuurisolatie en dakisolatie. De ramen in de woonkamer hebben ‘oud’ dubbel glas dat matig isoleert. Vloerisolatie is er vaak niet. Het is de moeite waard om extra isolatiemateriaal aan te brengen, de ramen beter te isoleren en HR++ of driedubbel glas aan te brengen. Bijvoorbeeld als je de kozijnen of ramen moet vervangen of de zolder gaat verbouwen. Vloer- en gevelisolatie zijn extra opties voor meer verbetering.

Is je huis van na 1992, dan is isolatie alleen nog gedeeltelijk mogelijk, of als je je huis energieneutraal wilt maken.

Voor huizen die na 1992 gebouwd of volledig gerenoveerd zijn, is het meestal niet zo effectief om verder te isoleren. De kosten- en milieubesparingen zijn niet zo groot meer. Alleen als je voor volledig energieneutraal wilt gaan, is dit de moeite waard.

In huizen van voor of uit het jaar 2000 is nog geen driedubbelglas of HR++ geplaatst. Daarmee kun je nog flink verbeteren. Als je vloer nog van voor 2000 is, kan extra vloerisolatie interessant zijn. Vanaf het bouwjaar 2000 is de isolatie meestal goed geregeld in Nederlandse woningen.

Vloer isoleren

Eenmalige kosten

1.400 euro bij een gemiddeld huis

Milieuwinst

600 kilo CO2 bij een gemiddeld huis

Besparing

170 euro per jaar bij een gemiddeld huis.

Voordat je aan de slag gaat met vloerisolatie, zal je als eerste willen bepalen in hoeverre je al vloerisolatie hebt. Kijk hiervoor het onderstaande filmfragment.

Vloerisolatie is vaak gemakkelijk te plaatsen. Het effect is niet zo groot als bij dak- of muurisolatie, maar de vloer voelt wel minder koud aan en je hebt sneller warme voeten.

Het gemakkelijkste is het isoleren vanuit je kruipruimte, als je die hebt. Die hoeft niet diep te zijn: 35 cm is al genoeg. Als je kruipruimte ondieper is dan dat, kan je beter kiezen voor vloerisolatie.

Het kan zijn dat er al isolatie in je kruipruimte zit. Als die minder is dan 7 cm, is het goed om de isolatie te verbeteren. Je kan het isolatiemateriaal tegen de onderkant van je vloer plakken, vanuit je kruipruimte. Wil je deze verkennen? De toegang tot je kruipruimte is meestal het luik onder je deurmat of je vind hem in je kelder.

 

Heb je geen kruipruimte? Dan kan je ervoor kiezen direct op je ondervloer te isoleren. Je kunt het isolatiemateriaal op je ondervloer leggen. Daarop komt je laminaat, parket of je tegelvloer. Dat betekent dat je je huidige vloer eruit moet halen. Het is belangrijk dat je een niet te dik materiaal op je vloer legt. Dan kan het zijn dat de vloer te hoog wordt voor de deuren. Aangezien vloerisolatie wat moeilijker is, adviseren we dat alleen zelf te doen als je een ervaren klusser bent. 

Wil je zien wat de ervaringen zijn van mensen met het isoleren van de vloeren? Kijk dan het onderstaande filmfragment. 

Vloer isoleren zonder kruipruimte

Houten vloer isoleren kruipruimte

Zelf je vloer isoleren

Muren isoleren

Eenmalige kosten

800 euro bij een gemiddeld huis

Milieuwinst

1600 kilo CO2 bij een gemiddeld huis

Besparing

220 euro per jaar bij een gemiddeld huis.

Het tweede belangrijk deel voor je huis isoleren is de muur. De meeste huizen hebben een muur met een binnen en buitendeel. Daartussen zit ruimte voor isolatie. Zo’n muur wordt een spouwmuur genoemd. Deze muren isoleren is gemakkelijk, je hebt er geen last van in huis en het veroorzaakt geen troep. En het is één van de goedkoopste en effectieve manieren om CO2 én geld te besparen.

Om te bepalen of dit nuttig is voor jou, kijk je eerst naar de leeftijd van je huis. Het beste werkt deze maatregel voor huizen die zijn gebouwd tussen 1920 en 1974. Die hebben vaak wel isolatie, maar heel weinig. De spouwmuren zijn gemakkelijk op te vullen met beter materiaal. Is je huis gebouwd tussen 1974 en 1992? Dan kun je waarschijnlijk nog steeds wat verbeteren, maar is er al wel redelijke isolatie. Als je huis van na 1992 is, dan is er vaak al goed geïsoleerd.

Spouwmuren in je huis isoleren is vooral nuttig in huizen van voor 1992. Echt oude huizen, van voor 1920, hebben meestal geen spouwmuren. Je kan dan nog wel checken of er een extra muur is geplaatst. Dat doe je door te luisteren of je muren hol klinken. Kijk het onderstaande filmfragment om te kijken of jij al muurisolatie hebt.

 

 

Zie ook het onderstaande artikel spouwmuur isolatie bedrijven voor meer informatie wat je allemaal kan verwachten en zie het artikel muren isoleren van binnenuit voor als je geen spouwmuur hebt.

Spouwmuur isolatie bedrijven

Ontdek hier waar je op moet letten voor de beste isolatiebedrijven en vraag offertes aan bij verschillende bedrijven.

Muren isoleren van binnenuit

Dubbel glas isoleren

Eenmalige kosten

3.100 euro euro bij een gemiddeld huis

Milieuwinst

800 kilo CO2 bij een gemiddeld huis

Besparing

250 euro per jaar bij een gemiddeld huis.

Voor je huis isoleren is het type glas dat je nu hebt ook heel belangrijk. In veel woningen is dubbel glas al de standaard. Maar de meeste woningen van voor 1995 hebben nog ‘oud’ dubbel glas. Zelfs het beste daarvan isoleert maar matig. Met enkel glas verlies je al helemaal veel warmte. Kijk het onderstaande filmpje om te ontdekken wat voor glas jij nu hebt.

Modern dubbel glas (HR++) heeft een speciaal metalen isolatielaagje aan de binnenkant. Daarom isoleert het beter dan ‘oud’ dubbel glas. Wij adviseren modern HR ++ glas te laten zetten. Als je echt voor een klimaatneutraal huis wilt gaan en je verwacht nog langere tijd in je huis te wonen kan driedubbelglas beter zijn.

 

Welk dubbel glas heb ik?

Dubbel glas laten zetten

Het dak isoleren

Eenmalige kosten

4000 euro euro bij een gemiddeld huis

Milieuwinst

1.600 kilo CO2 bij een gemiddeld huis

Besparing

550 euro per jaar bij een gemiddeld huis.

Warmte stijgt omhoog. Door je dak te isoleren kun je dan ook het meeste besparen. Ook als je de zolder niet verwarmt, behoudt je veel extra warmte. In de zomer blijft je huis koeler door je zolder te isoleren. Het is helaas niet de gemakkelijkste optie. Je moet je hele zolder opruimen en als je al verbouwingen hebt uitgevoerd (bijv. stucen), kan het lastig uit te voeren zijn.

Ongeveer 80% van de daken is al geïsoleerd. Toch is het de moeite waard om te kijken of bij jou nog verbeteringen mogelijk zijn. Vooral bij huizen die vóór 1992 zijn gebouwd of gerenoveerd valt er vaak nog veel te verbeteren. Wil jij weten in hoeverre er nog verbeteringen haalbaar zijn bij jouw dak? Kijk het onderstaande filmpje voor de toelichting voor daken tot 1964.

Dakisolatie vanaf 1965 tot en met 1991 kun je op basis van onderstaande film herkennen. Bij dakisolatie van 1991 kun je ervan uitgaan dat je hier niets meer aan hoeft te doen.

Als je een schuin dak hebt en zelf je dak wilt isoleren, kun je tips vinden op deze pagina van Milieu Centraal.

Een plat dak isoleren is moeilijker dan een schuin dak isoleren. Zie de onderstaande pagina voor meer informatie. Een schuin dak isoleren van buitenaf is ook een stuk moeilijker, zie hiervoor ook het onderstaande artikel.

Een plat dak isoleren van binnenuit

Een schuin dak isoleren van buitenaf

Waar moet ik op letten bij een isolatiebedrijf?

Als je dan offertes gaat uitvragen voor je huis isoleren, waar moet je dan op letten?

 • Vraag altijd meerdere offertes aan. Competitie op prijs en kwaliteit zorgt ervoor dat je voor jouw situatie het beste aanbod kan krijgen.
 • Een ruwe indicatie voor de prijs staat hierboven. Kijk op deze rekentool van de vereniging eigen huis om nauwkeuriger de kosten in te schatten, op basis van het type isolatie en het aantal vierkante meters.
 • Lees jezelf van tevoren goed in, zodat je weet wat je eventueel zelf wilt doen en wat je aan een bedrijf wilt overlaten en zodat je snapt waar het bedrijf mee bezig is. Enkele isolatiemaatregelen kan je prima zelf doen, zoals zolderisolatie aan de binnenkant, radiatorfolie en buizenisolatie.
 • Wil je zelf je huis isoleren of wil je juist een professional inhuren? Het is natuurlijk altijd goedkoper om het zelf te doen. Maar een aantal maatregelen (spouwmuurisolatie, buitendak, glas en veel gevallen van de vloer) zijn nog best een lastig werkje. Je bent zelf gewoon aanzienlijk trager en minder professioneel dan een ervaren klusser. Bovendien krijg je er subsidie voor, je huis wordt meer waard en je verdient de kosten binnen een paar jaar terug met energiebesparing. Ook is met zelf klussen het risico op fouten groter.
 • Als je extra garantie voor kwaliteit wil kan je een bedrijf kiezen dat is aangesloten bij de brancheorganisatie VENIN (Vereniging van Erkende Na-Isolatiebedrijven in Nederland). Aangesloten bedrijven zijn verplicht om volgens strenge richtlijnen te werken. Bedrijven aangesloten bij VENIN moeten 10 jaar garantie geven op isolatiewerkzaamheden. Zulke garantie heb je overigens ook bij veel niet-aangesloten bedrijven. Als er problemen zijn, kan je terecht bij een geschillencommissie. Aangesloten bedrijven zijn verplicht zich te houden aan een uitspraak.

Vrijblijvend offertes aanvragen en vergelijken van lokale isolatiebedrijven.

Bij Solvari zijn duizenden bedrijven aangesloten. Vraag zonder verdere verplichtingen enkele offertes aan op basis van de onderstaande formulieren. Zo weet je wat je kunt verwachten aan kosten, voordat je besluit verder te gaan. Als jij meerdere delen van je huis wilt laten isoleren, geen probleem. Vul een van de onderstaande formulieren in en geef aan wat jij allemaal zou willen als Solvari jou belt.

 • Offertes zijn geheel vrijblijvend
 • Solvari belt jou en geeft onafhankelijk advies voor jouw huis. Op basis daarvan krijg je meerdere offertes, zo nodig voor meerdere isolatie activiteiten. 
 • Solvari heeft een selectie gemaakt van betrouwbare vakmensen. 

Vloerisolatie

Vraag hier vrijblijvend advies en en verschillende offertes aan voor jouw vloer isolatie.

Muurisolatie

Vraag hier vrijblijvend advies en verschillende offertes aan voor de isolatie van jouw muren.

Kozijnen plaatsen of vervangen

Vraag hier vijblijvend advies en verschillende offertes aan voor de isolatie van jouw kozijnen en ramen.

Dakisolatie

Vraag hier vrijblijvend advies en verschillende offertes aan voor de isolatie van jouw dak.

Bij werkspot zijn meer dan 7000 bedrijven aangesloten en kan je op basis van beoordelingen zien welk bedrijf voor jou het meest geschikt is. Vraag vrijblijvend en zonder verdere verplichtingen enkele offertes aan. Zo weet je wat je kunt verwachten aan kosten, voordat je besluit verder te gaan.