Duurzaam interieur

Bij duurzaam interieur moet je denken aan meubels die lang mee gaan, die niet snel slijten en die relatief milieuvriendelijk en grondstofbesparend zijn. Tweedehands meubels vallen hier ook onder, aangezien deze een minimale belasting van grondstoffen hebben. 

Het begin van een duurzaam interieur; opknappen en minimalisme

Kijk als eerste of je de meubels die je al hebt kan houden door ze op te knappen. Een houten tafel kan geschuurd of geverfd worden en banken kunnen opnieuw bekleed worden. Soms heeft het meubelstuk gewoon een update nodig. Pas als je daarna echt nog zaken mist is het de moeite waard te gaan zoeken naar duurzaam meubilair.  Je kan ook kijken of je gewoon met minder toekan. Met een minimalistisch inrichting kan je huis een mooiere open uitstraling krijgen. Zie voor inspiratie hierbij ook het onderstaande fragment. 

Ga voor een vintage interieur. 

De makkelijkste en goedkoopste optie na het opknappen van je oude meubels, is marktplaats.nl, de kringloopwinkel en andere tweedehands platforms. Bijna alles wat je kan bedenken is daar tweedehands aanwezig. Neem je tijd hiervoor, niet op ieder moment is de aanbieding die jij zoekt er ook. Vintage is tegenwoordig helemaal in en is goed te betalen. Zoek je inspiratie voor vintage inrichting? Kijk het onderstaande fragment. 

Duurzaam design

En als derde kan je kijken naar duurzaam design interieur, zoals  De Vorm&traditionHAYPalauHaworth, VepaKartellVitra, en HÅG. Al deze merken bieden duurzame meubels die gemaakt zijn om lang mee te gaan en die daarna nog hergebruikt kunnen worden. 

Op welke materialen moet ik letten? 

Kies geen meubels van spaanplaat: daar zitten schadelijke stoffen in en deze gaan minder lang mee. Vermijd ook meubels met plastic, deze kunnen schadelijke weekmakers bevatten. Je kan het het best gaan voor massief hout. Hout is makkelijk te repareren en natuurlijk.  Bescherm het hout met een vernis zodat het langer meegaat. Kies ook hout met een FSC keurmerk, dit betekent dat het volgens bepaalde eisen geproduceerd is om de natuur te beschermen. Andere duurzame materialen zijn, bamboe, riet, rotan, wol, katoen, vilt, jute, hennep of gerecycled glas . 

Zijn de grote meubelboulevards duurzaam? 

En hoe duurzaam zijn veel van de grotere meubel boulevards zoals Ikea? Kijk daarvoor het onderstaande fragment. Kort samengevat kan je beter voor opknappen of tweehands gaan. 

Dit onderdeel is nog in ontwikkeling. Heb je ideeen? Laat het ons hier weten!