Wat is duurzaam vervoer en wat zijn jaarlijkse de kosten/baten als je stopt met de auto? Wij hebben het antwoord kort op een rij gezet.

  • Eenmalige kosten: in veel gevallen een duurder huis
  • Besparing: 3468 euro (1)
  • Milieuwinst: 3.800 kilo CO2 (2)

Direct naar

Gebruik van de auto

De auto is in Nederland verreweg het meest gebruikte vervoermiddel voor woon-werkverkeer. Volgens onderzoek van het CBS gebruikt 60% van de mensen de auto om naar het werk te reizen. Slechts 25% neemt de fiets. Door dichter bij je werk te gaan wonen, kan je de auto gemakkelijk laten staan. Uiteindelijk kan je er zelfs voor kiezen je auto weg te doen: daarmee kan je 3.800 kilo CO2 per jaar besparen.

Impact van vervoer

Het maakt voor je CO2 uitstoot veel verschil wat voor vervoersmiddel je dagelijks kiest. Gelukkig zie je een trent dat mensen steeds meer alternatieven nemen voor de benzine auto, zoals de fiets of de trein. Lopen of fietsen is natuurlijk het beste voor het milieu. Voor het vervoer naar een grotere stad werkt de combinatie fiets-trein-fiets vaak goed. Onderstaande kan je het verschil zien per kilometer in CO2 uitstoot. Hoe minder CO2, des te beter voor het milieu.

  1. Benzine auto (224 gram per kilometer)
  2. Bus (140 gram per kilometer)
  3. Elektrische auto (70 gram per kilometer)
  4. Trein (0 gram per kilometer, stroom is volledig groen)
  5. Lopen/Fietsen (0 gram per kilometer). (3)

Wat is duurzaam vervoer in plaats van de auto?

Veel binnensteden zijn inmiddels autoluw, en daarom lastig te bereiken met de auto. De OV-fiets biedt een goed alternatief. Die kost je slechts 3,85 euro voor 24 uur. Het abonnement voor de OV-fiets is gratis (0,01 cent). Om het af te sluiten, ga je naar: https://www.ns.nl/deur-tot-deur/ov-fiets .

Je kan ook je eigen fiets in de trein meenemen. Dat werkt relatief eenvoudig in Nederland. In het onderstaande fragment kan je zien hoe dit werkt, als je dit nog niet eerder hebt gedaan.

Als je overweegt te verhuizen, is het slim te checken hoever je huis van het station is. Door dichtbij het station te gaan wonen scheelt dit natuurlijk veel reistijd. Misschien lukt het je zelfs je auto weg te doen! Kijk op deze spoorkaart voor alle stations in Nederland (externe link)

Het kan lastig zijn geen auto meer te hebben. Daar zijn gelukkig oplossingen voor! Je kunt een auto huren als je er af en toe een nodig hebt. Ook kan je een abonnement nemen op een deelauto. Een voorbeeld van een bedrijf met deelauto’s is Greenwheels. Zij hebben door heel Nederland auto’s staan. Op de website van dit bedrijf kan je zien of er auto’s bij jou in de buurt zijn.

Een wat duurder alternatief zijn (online) taxidiensten. Taxi’s zijn niet altijd milieuvriendelijk. Het blijven auto’s. Toch is het milieuvriendelijker dan zelf een auto te hebben, zelfs als die elektrisch is.

De elektrische auto

Wil je toch zelf een auto? Dan kan je het beste kiezen voor een elektrische. Wat is duurzaam vervoer kan echter soms een lastige vraag zijn. De productie van een elektrische auto is nu nog slechter voor het milieu dan een gemiddelde benzineauto (4). In het gebruik is een elektrische auto echter beter. De jaarlijkse CO2-uitstoot ligt veel lager en ook de productie wordt steeds minder slecht voor het milieu. Op termijn verdien je de milieu productielasten van elektrische auto dan ook weer terug, doordat per kilometer het rijden in een elektrische auto een stuk beter is.

Een elektrische auto in combinatie met zonnepanelen kan erg interessant zijn. De batterijen van je elektrische auto kunnen opladen op eventuele overcapaciteit van je zonnepanelen. Let wel, je hebt gemiddeld zo’ n 16 zonnepanelen nodig om volledig op zonne-energie te kunnen rijden. Zie ook zonnepanelen wel of niet voor verdere info over zonnepanelen.


Aanbod

Kijk of jij je auto weg wilt doen

(1) Gebaseerd op www.wijzeringeldzaken.nl, kleine middenklasse auto kosten 289 euro per maand.

(2) Gebaseerd op milieucentraal

(3) Gebaseerd op milieucentraal – fiets of auto

(4) Gebaseerd op de volkskrant.

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]