Beste energiezuinige koelkast 2020

Ontdek hoe jij duurzamer kan leven en bespaar met een energiezuinige koelkast

Als je koelkast ouder is dan 10 jaar, dan is het voor het milieu en de kosten beter om een nieuwe energiezuinige koelkast te kopen. Het stroomverbruik bij een nieuwe is zoveel lager dan bij jouw oude koelkast, dat je de nieuwe investering weer terugverdiend. Wij hebben hier een vergelijking gedaan tussen de meest energiezuinige koelkasten. Qua kwaliteit & beoordeling bij webshops scoort de Samsung RB33N340NSA/EF het beste. Best getest vanuit oa. de consumentenbond is de  LG GBB92MCAXP Door Cooling. Ons advies is echter uiteindelijk de Frilec Bonn. Een eenvoudig ontwerp, met het laagste overal energieverbruik en goede prijs/kwaliteit.  

Direct naar

Waarom een energiezuinige koelkast?

De energiebesparing is zo groot als je koelkast ouder is dan 10 jaar, dan weegt het volgens Milieucentraal ruim op tegen de de milieu productielasten van een nieuwe koelkast. Voor een koel-vriescombi van 10 jaar en ouder betaal je zo’n 45 euro per jaar meer dan voor een nieuwe zuinige A+++. Je kan je nieuwe koelkast dus binnen zo’n 15 jaar terugverdienen! Sommige modellen, zoals de Frilec uit onze vergelijking zijn zelfs nog zuiniger en verdien je binnen 6 jaar terug. 

Wat zijn de kosten en baten?

Eenmalige kosten

Cq. 500 euro

Milieuwinst

144 kilo CO2 per jaar

Besparing

Cq. 45 euro per jaar bij een koelkast ouder dan 10 jaar.

Subsidies

Niet aanwezig en niet in voorbereiding

Aandachtspunten voor een energiezuinige koelkast

 • Ga voor een energielabel A+++ voor een echte energiezuinige koelkast. Zo bespaar je het meeste. Label A zonder de + is inmiddels de slechtste optie bij koelkasten en vriezers. Labels B, C, en lager zijn zelfs al afgeschaft! 
 •  Zeer grote (veelal Amerikaanse) modellen zien er aantrekkelijk uit, maar zijn af te raden. Ze verbruiken zo’n 40% meer stroom dan normale varianten.
 • Tussen de verschillende duurzame koelkasten zijn forse prijsverschillen. Wij hebben hieronder bij de grootste leveranciers de modellen met de beste prijs-kwaliteitverhouding uitgezocht.

Tips & handige eigenschappen voor een koelkast

Nieuwe koelkasten en vriezers hebben soms handigheidjes zoals no frost of een aparte vershoudlade voor vlees en vis. Die hebben voordelen, maar kunnen ook voor extra stroomverbruik zorgen.

 • No frost zorgt ervoor dat je geen ijsafzetting krijgt in je vriesgedeelte. Je hoeft je vriezer daardoor niet meer te ontdooien. Bij een zuinige koelkast kost no-frost ongeveer evenveel energie als handmatig ontdooien, maar het is wel veel makkelijker. 
 • In een speciale vershoudlade voor vlees en vis is de temperatuur lager (net boven de nul graden), waardoor dit voedsel minder snel bederft. Als dit betekent dat je minder vaak vlees, kip of vis weg hoeft te gooien, is dit een goede aanvulling. Bovendien kun je de temperatuur in de rest van de koelkast hierdoor misschien minder koud zetten, wat energie bespaart.
 • De hygiënefunctie is bij veel koelkasten aanwezig. Je moet de koelkast nog steeds wel zelf schoonmaken. De koelkast reinigt zichzelf deels. De benaming en werking van dit systeem verschilt per model. 
 • De kracht van het vriesvak is beoordeeld in sterren. Vanaf 1 ster kan je ijsklontjes invriezen. Vanaf 2 sterren en hoger kan je het voedsel enkele weken bewaren. Alle koelkasten in de onderstaande vergelijking hebben 2 sterren of meer. 
 • Controleer of de koelkast niet meer dan 40 decibel aan geluid maakt. Vanaf dat aantal kan het als hinderlijk worden ervaren. De meeste moderne koelkasten blijven daaronder. 
Zie voor overige praktische tips voor een koelkast het onderstaande fragment van de Consumentenbond. 

De beste energiezuinige koelkast 2020

Samsung RB33N340NSA/EF

Beste duurzame keuze door Coolblue en ons advies. Richtprijs:
569
 • Door no frost hoef je zelf nooit te ontdooien
 • Veel ruimte
 • vakantiemodus voor de koeling
 • Snelle en goede koeling
 • Stil in de meeste gevallen
 • Met A+++ een zeer energiezuinig label
 • Prijs/kwaliteit zeer goed


 • Minder flexibel qua indeling
 • Toch enkele klachten over geluid
 • Handvat pakt niet altijd even handig
Beoordeling
4.7/5

9,4/10 van de 272 reviews (coolblue, bol.com)

Beste reviews & uitgebreide features. 

LG GBB92MCAXP Door Cooling

Meest energiezuinige optie met kwaliteit.
Richtprijs:
982
 • Door no frost hoef je zelf nooit te ontdooien
 • Veel ruimte
 • vakantiemodus voor de koeling
 • Snelle en goede koeling
 • Stil in de meeste gevallen
 • Met een energieklasse A+++-10% het meest energiezuinige label met geteste kwaliteit.
 • Door deurkoeling blijft de temperatuur overal constant, waardoor je etenswaren langer vers blijven.
 • Relatief duurder exemplaar
 • Toch enkele klachten over geluid
 • Handvat pakt niet altijd even handig
Beoordeling
4.6/5

9,1/10 van de 23 (coolblue, bol.com en BCC).

Best getest door de consumentenbond. 

Frilec koelkast BONN245-4A+++

Kleiner, maar wel energiezuinig en de goedkoopste optie. Richtprijs:
399
 • Met A+++ een zeer energiezuinig label
 • Met 19,62 euro per jaar aan energieverbruik meer dan 2 keer zuiniger dan de andere modellen.
 • Goedkoopste optie voor goede kwaliteit en A+++ label
 • Goede handvatten
 • Met 42 decibel een relatief luid exemplaar
 • Geen no frost
 • Minder ruimte
Ons advies
Beoordeling
4.5/5

9/10 van de 12 reviews (bol.com). 

Eenvoudiger qua opzet, maar meest energiezuinig en daarmee ons advies. 

 

Samsung RB33N340NSA/EF

Hoogte – 203 cm
Breedte – 59,5 cm
Diepte – 68,2 cm

Netto inhoud – 384 liter

Maximaal geluidsniveau – 38 db
Energiekosten per jaar – 40 euro

LG GBB92MCAXP Door Cooling

Hoogte – 203 cm
Breedte – 59,5 cm
Diepte – 68,2 cm

Netto inhoud – 384 liter

Maximaal geluidsniveau – 36 db
Energiekosten per jaar – 40 euro

Frilec BONN 245-4 A+++

Hoogte – 147 cm
Breedte – 52 cm
Diepte – 55 cm

Netto inhoud – 149 liter

Maximaal geluidsniveau – 42 db
Energiekosten per jaar – 19,62 euro

Samsung RB33N340NSA/EF

 

Met de Samsung RB33N340NSA/EF pak je met gemak alles achterin de koelkast door het easy slide plateau. Je kan alle elementen in hoogte verstellen, zodat jij de koelkast ideaal kan inrichten voor jouw situatie. De drie lades van de vriezer hebben een ruime opening voor gemak met het in en uitladen. Dankzij het No Frost systeem hoef je de koelkast niet meer tussendoor te ontdooien.

LG GBB92MCAXP Door Cooling

 

In de LG GBB92MCAXP koel-vriescombinatie kan je veel kwijt (voor ruim 5 personen aan boodschappen). De koelkast heeft 2 verschillende vershoudzones, zo kan je eten langer goed houden en verbruik je minder. De juiste temperatuur wordt automatisch ingesteld. Als de stroom uitvalt blijft de koelkast nog 16 uur koud. Dankzij No Frost is ontdooien niet nodig. Met het label A+++-10% is dit qua label de meeste energiezuinige koelkast. 

Frilec BONN 245-4 A+++

 

De Frilec BONN 245-4 A+++ is mooi afgewerkt met RVS-accenten en een fijne RVS handgreep. Deze energiezuinige koelkast is praktisch ingericht en voorzien van LED-binnenverlichting. Deze koelkast is energiezuinig met het A+++ energielabel. De LG hier links naast is welliswaar zuiniger, maar door het kleine formaat ben je aan deze koelkast per maand het minste kwijt (19,62 euro) aan stroom. 

Recycling van je oude koelkast

Als je een nieuwe koelkast besteld, kan de winkel waar jij deze hebt gekocht jouw oude koelkast weer meenemen. Koelkasten worden gerecycled. De materialen kunnen dan worden hergebruikt. Als een koelkast niet goed wordt gerecycled, kunnen schadelijke stoffen vrijkomen. Ben je benieuwd hoe dit eraan toe gaat? Kan dan naar het onderstaande fragment. 

Ervaringen met koelkasten

"Zeer stil toestel met een zeer handige indeling. De vriezer werkt top en moet je inderdaad nooit ontdooien. Negatief: zou onhoorbaar moeten zijn, is het (soms) niet. Maar het is ook niet storend." - Samsung RB33N340NSA/EF
"Prima koelkast voor kleine huishoudens en lekker zuinig. Oude apparaat werd weer meegenomen door de bezorgers. Helaas namen de bezorgers het verpakkingsmateriaal van de nieuwe koelkast niet mee terug, zoals beloofd. - Frilec BONN 245-4 A+++ "

Veelgestelde vragen

Als je koelkast ouder is dan 10 jaar, is het beter deze naar het recycledepot van de gemeente te brengen. Koelkasten zijn de afgelopen periode veel energiezuinigger geworden en anders blijft iemand anders het vervuilende apparaat gebruiken. 

Dat hangt er van af wat voor jouw situatie beter is. Wij hebben bij een aantal webshops naar prijs, beoordelingen en features gekeken. Daar kwamen deze 3 koelkasten uit. De Samsung scoorde het beste. Maar het kan zijn dat jij bijvoorbeeld minder ruimte nodig hebt of meer waarde hecht aan deurkoeling. Dan zijn de andere twee modellen weer aantrekkelijker. 

Nee, dan is het waarschijnlijk beter je huidige model te houden. Reparatie is dan altijd een optie. De productie van een koelkast brengt ook milieuvervuiling met zich mee. 

Wij maken enkele malen per week updates, maar de webwinkels veranderen vaak hun prijzen. Blijf zelf dus ook opletten bij je vergelijking. Het kan soms zo zijn dat onze prijsinformatie net verouderd is. De rest van de informatie is echter zeker nog up to date. 


Ontdek meer klimaat acties en bespaar