Groene energie vergelijken

Groene energie vergelijken en overstappen is de makkelijkste actie om het meest het milieu te besparen

Direct naar

Waarom overstappen naar groene energie?

Met duurzame energie spaar je heel veel CO2-uitstoot. Bij een gemiddeld gezin is dat ruim 4000 kilo per jaar. Ongeveer evenveel als ieder jaar 45 uur vliegen! Overstappen naar een groene energieleverancier is verreweg de makkelijkste maatregel om het meeste het milieu te besparen. Bovendien krijg je als je overstapt naar een andere energiemaatschappij vaak interessante kortingen of leuke welkomstcadeaus. Groene energie vergelijken en overstappen kan dus slim zijn.  

Misschien vind je het lastig om uit te zoeken welke leveranciers de beste zijn. Er zijn natuurlijk veel factoren om rekening mee te houden. Gelukkig is er veel onderzoek naar leveranciers. Bijvoorbeeld door de Consumentenbond, Greenpeace, Natuur&Milieu en WISE. Daarbij is het belangrijk over te stappen naar echte groene energie. In 2018 werd 15% van de stroom groen geproduceerd, terwijl rond de 70% van de mensen groene energie denkt te hebben. Veel energieleveranciers zeggen groen te zijn, maar halen energie gewoon uit de kolencentrale. Wij hebben hier alleen gekeken naar de leveranciers die echt lokaal duurzaam groene stroom produceren. Zie ook ons artikel echte duurzame energie. De verschillen tussen de echt groene koplopers zijn heel klein. Allemaal bieden ze Nederlandse zonne- en windenergie. Geleverd gas wordt gecompenseerd, onder meer door in windenergie te investeren, en winst gaat naar lokale en regionale projecten in Nederland. 

Wat zijn de kosten en baten?

Eenmalige kosten

Nul euro. Geen verschil met niet duurzame leveranciers

Milieuwinst

4000 kilo CO2 per jaar

Besparing

Nul euro. Geen verschil met niet duurzame leveranciers

Subsidies

Niet aanwezig en niet in voorbereiding

Groene energie vergelijken

Pure energie

De beste prijs/kwaliteit.
Gemiddeld per maand met 1 jaar contract / 2 personen en actiekorting onderstaande vergelijker:
113
 • CO2-gecompenseerd gas door het aanplanten van bomen
 • Hoge vergoeding voor terugleveren van stroom (12 cent per kWh tot 1500 kWh)
 • App/energiemanager voor overzicht gebruik
 • Zelf kiezen voor energiebron
 • Winst wordt geïnvesteerd in zon- en windenergie in Nederland
 • Ook groene energie op de zakelijke markt
 • Teruglevering stroom zonnepanelen niet voordelig voor leveranciers boven de 1500kWH
Ons advies

Van de Bron

Energie direct vanuit de bron.
Gemiddeld per maand met 1 jaar contract / 2 personen en actiekorting onderstaande vergelijker:
98
 • CO2-gecompenseerd gas door het aanplanten van bomen
 • Hoge vergoeding voor terugleveren van stroom (10,5 cent per kWh via het zonnecollectief)
 • App/energiemanager voor overzicht gebruik
 • Je kiest zelf je (lokale) energiebron
 • Lage kosten
 • Geen marge op je energieverbruik, maar vaste abonnementskosten

 • Investeert veel in elektrisch rijden
 • Maakt relatief veel gebruik van biomassa.
 • Online enkele klachten over de overstapperiode, IT systemen en prijsweergave

Green Choice

Ondernemende vergroener van Nederland.
Indicatief gemiddeld per maand met 1 jaar contract / 2 personen:
133
 • CO2-gecompenseerd gas door aanplant van bomen
 • Hoge vergoeding voor terugleveren stroom (11,1 per Kwh tot 10.000 kWh)
 • App/energiemanager voor overzicht gebruik
 • Je kan zelf je (lokale) energiebron kiezen
 • Regeling om oprichting duurzame lokale energiecoorperaties te stimuleren (1).
 • Gratis online woning scan
 • Een deel van de stroom van Greenchoice is ingekocht en niet lokaal geproduceerd
Beoordeling
5/5

10/10 bij de WISE duurzaamheidsscore

 • Investeringen: 10/10 (86% bepalend voor eindscore). 
 • inkoop 10/10  (11% bepalend voor de eindscore) 
 • levering/type energie 10/10. (4% bepalend) 

Zie de pagina van Wise

Beoordeling
4.3/5

8,51 voor de klanttevredenheid

Gebaseerd op 1716 beoordelingen bij pure energienederlandreview en Google

Pure Energie

Pure Energie levert groene energie die in Nederland is opgewekt. Het bedrijf investeert vooral in meer groene energie in Nederland, deels via een fonds. Het bedrijf is een dochteronderneming van Raedhuys, een ontwikkelaar van duurzame energieprojecten.

Beoordeling
4.8/5

9,6/10 bij de WISE duurzaamheidsscore

 • Investeringen: 10/10 (1% bepalend voor eindscore). 
 • inkoop 9,7/10  (78% bepalend voor de eindscore) 
 • levering/type energie 9,6/10. (21% bepalend) 

Zie de pagina van Wise

Beoordeling
4.3/5

8,57/10 Voor de klanttevredenheid

Gebaseerd op de beoordelingen bij vandebron, nederlandreview en google. Opmerking hierbij is dat Vandebron opmerkelijk lager scoorde bij externe review sites als googletrustpilot en Nederlandreview, dan bij de beoordeling op de eigen site. 

Vandebron

Bijzonder bij Vandebron is dat je zelf kiest waar je je energie vandaan wilt halen. Je betaalt alleen abonnementskosten aan Vandebron. De kosten voor de energie betaal je aan de producent, bijvoorbeeld een windboer.

Beoordeling
4.8/5

9,6/10 bij de WISE duurzaamheidsscore

 • Investeringen: 10/10 (1% bepalend voor eindscore). 
 • inkoop 9,7/10  (78% bepalend voor de eindscore) 
 • levering/type energie 9,6/10. (21% bepalend) 

Zie de pagina van Wise

Beoordeling
4.1/5

8,1 voor klanttrevedredenheid

Gebaseerd op de beoordelingen bij Nederlandreview en google. Greenchoice gebruikt de externe verificaties van nederlandreview om de kwaliteit ervan te verzekeren. 

Greenchoice

Greenchoice is de grootste producent van groene energie in Nederland. Hun windenergie (deels via de coöperatie Windunie) is gecertificeerd met een milieukeurmerk. Daarnaast halen ze hun energie uit waterkracht, biomassa, en in toenemende mate ook zonne-energie

Met de onderstaande vergelijker hebben we voor jou live een overzicht van de laatste aanbiedingen voor jouw situatie. Zo kan je snel kijken welke leverancier voor jou het meest geschikt is. 

Ons advies

Van de duurzame energieleveranciers adviseren over te stappen op pure energie. De duurzaamheidsscore is volgens WISE bij deze partij een 10, het maximale. De klant tevredenheid is hoog en de prijs is het laagste. Het geld dat je kan verdienen met teruglevering via zonneenergie is bij Pure energie weer het hoogste. Bovenstaande vergelijking van groene energie is gebaseerde op de sites van deze leveranciers, uitgaande van de maandlasten bij een gemiddelde 2 persoonswoning. 

Andere groene energieleveranciers

Wij hebben hier Pure energie, Vandebron en Greenchoice eruitgelicht omdat deze in het samenspel van duurzaamheid, klantbeoordeling, beschikbare eigenschappen en in merkvertrouwen goed scoren. Toch willen we enkele partijen hier benoemen. 

Easy Energy (geval apart, want verplichte meter, vaste tarieven) 

Easy Energie is deel van de easy Group, waar ook easyJet deel van uitmaakt. Easy Energy werkt anders dan de meeste energieleveranciers. Je betaalt bij hen 5 euro voor gas en 5 euro voor energie aan leveringskosten. Daarnaast betaal je alleen de inkoopprijs voor wat je gebruikt. De variabele kosten zijn dus laag. Verder werkt Easy Energie met een slimme meter. Die moet je wel aanschaffen om over te stappenOver de compensatie van het geleverde gas konden we op hun site helaas geen informatie vinden.  

VrijopNaam 

VrijOpNaam levert gas en zonne-energie. De energie komt uit Nederland, en wordt geproduceerd door een coöperatie die zonneparken bouwt en beheert. Alle opbrengst wordt automatisch geïnvesteerd in duurzame energieprojecten.  Vrijopnaam faciliteert zonnepaneel of -panelen te kopen, zonder installatie op je eigen dak. De winst bij vrijopnaam wordt geïnvesteerd in zonneparken 

PowerPeers 

Powerpeers is een energieleverancier waarmee huishoudens met de zelf opgewekte stroom kunnen leveren aan andere. Je krijgt bij Powerpeers alleen energie van groene bronnen als deze op datzelfde moment ook stroom produceren. Ook koopt Power­peers alle energiegaranties van oorsprong van leveranciers. Powerpeers is een dochterbedrijf van Nuon (Vattenfall)

 

Groene stroom of sjoemelstroom

Sommige leveranciers zeggen groene energie te leveren. Zij kopen echter in feite certificaten over van andere leveranciers die geen waarde hechten aan deze certificaten. In Noorwegen is bijvoorbeeld bijna alles groen. Daarom verkopen ze daar hun certificaten. Dan wordt er dus nog steeds evenveel fossiele energie gemaakt. Daardoor heeft deze ‘ groene’  energie niet veel meerwaarde. Vergelijk groene energie dus goed. Zie het onderstaande fragment van het hier klimaatbureau voor informatie over groene ‘ sjoemelenergie’ . Veel mensen denken hierdoor nu al groene energie te hebben. 


Ontdek meer klimaat acties en bespaar