Hoe isoleer ik mijn huis? En wat zijn de jaarlijkse kosten/besparingen bij een gemiddeld huis? Hierop zullen we je antwoord geven.

 • Eenmalige kosten: 10.500 euro
 • Maximale jaarlijkse besparing met gezinswoning: 1190 euro.
 • Milieuwinst: 4.600 kilo CO2 (1)

Direct isolatie offertes aanvragen

Vergelijk vrijblijvend enkele offertes voor de isolatie van jouw huis

Direct naar

Wat heb ik aan isoleren?

Goede isolatie is de beste eerste stap om duurzamer te wonen. Je bespaart er veel geld én veel CO2 mee.

Veel mensen denken dat hun isolatie goed op orde is, maar in feite is drie op de vier huizen in Nederland nog slecht geïsoleerd. Dat is zonde, want isolatie is de meest effectieve manier om klimaatverandering te bestrijden.

Daarbij levert investeren in isolatie geld op. Spouwmuurisolatie levert in een gemiddelde woning 10% rente op en dakisolatie en vloerisolatie 7%. Met isolatie krijgt je huis een hoger energielabel. Daarmee wordt je huis meer waard. Dat kan wel 6% tot 8% schelen!

En niet onbelangrijk, door goede isolatie is het een stuk fijner wonen. Zo houdt een goed geïsoleerd huis warmte langer vast, is er minder tocht, minder condens en schimmel, heb je minder geluidsoverlast en warmere handen en voeten.

Isolatie kost relatief weinig moeite. Ingrijpende verbouwen zijn niet nodig: vloerisolatie kan vaak in de kruipruimte worden geplaatst, isolatieglas wordt vanaf buiten gezet en ook muurisolatie wordt vanaf de buitenkant in je muur gespoten. Alleen dakisolatie gebeurt aan de binnenkant en vraagt dus dat je de zolder opruimt.

Isoleren is ook de eerste randvoorwaarde voor andere duurzame maatregelen. Als je van het gas af wilt met een warmtepomp heb je eerst een goed geïsoleerd huis nodig. Zie ook hoe werkt een warmtepomp. En bij een goed geïsoleerd huis heb je minder zonnepanelen nodig voor de energie van deze warmtepomp. Zie ook zonnepanelen wel of niet. En isolatie is de ultieme maatregel om energie te besparen. Overige tips, zoals een slimme thermometer, kan je vinden op hoe bespaar je energie .

Welke isolatie subsidies zijn er?

Er zijn verschillende subsidies en regeling voor isolatie. Recentelijk is de subsidie energiebesparing eigen huis uitgebracht. Hiermee kan je tot en met 10.000 euro van je isolatie maatregelen laten subsidieren.

Wat voor materialen kan ik het beste gebruiken?

Laat je goed adviseren bij de vraag hoe isoleer ik mijn huis en wat voor isolatiemateriaal gebruik ik. Als je gaat klussen, kan je het beter meteen goed doen. Kies dus voor een hoge isolatiewaarde. De extra kosten zijn laag, maar je bespaart er veel meer energie mee. Meer moeite kost het sowieso niet.

Belangrijk: gebruik geen schapenwol of PUR met HFK’s als isolatie! Beide opties zijn slecht voor het milieu.

Vloerisolatie met gespoten polyurethaan (PUR) met HFK’s als drijfgas is vanuit milieuoogpunt een afrader. De gebruikte HFK’s zijn zeer krachtige broeikasgassen, tussen de 800 en 3200 keer sterker dan CO2.

Schapenwol zorgt als isolatiemateriaal voor beduidend meer milieubelasting dan andere opties. De uitstoot van broeikasgassen is 20 keer zo hoog als die van steen- of glaswol.

Enkele goede keuzes voor isolatiemateriaal:

 • Steenwol, gemaakt van vulkanisch gesteente met afbreekbaar bindmiddel en dus goed recyclebaar
 • Glaswol, gemaakt van glasscherven en is goed recyclebaar.
 • Als je natuurlijke materialen wilt, zijn dekens en halfharde platen van katoen het meeste aan te raden. (2)

Denk bij de isolatie ook aan de ventilatie. Zo blijft de lucht in je huis gezond.

Hoe weet ik hoeveel ik nog kan isoleren?

Welke isolatiemaatregelen nodig zijn voor jouw woning, hangt af van wat er al is. Heb je daar geen idee van? Het gemakkelijkste is vaak even contact te zoeken met de vorige bewoners of naar de bouwtekeningen te kijken.

Vind je daar niet wat je zoekt? Kijk dan eerst naar het bouwjaar. Dat kan je vinden op kadaster.nl, een site van de overheid. Hier kun je met je adres het bouwjaar van je huis achterhalen. Dat geeft vaak een idee van wat er al aan isolatie in je huis is.

Een andere tip is https://www.verbeterjehuis.nl/. Daar kun je aan de hand van een vragenlijst de scherp krijgen wat belangrijke acties zijn voor jouw situatie bij de vraag hoe isoleer ik mijn huis.

Isolatie maatregelen per bouwjaar

Als je huis van voor 1974 is, raden we je aan alles te isoleren.

Huizen tot en met 1974 zijn bij de bouw niet of nauwelijks geïsoleerd. Waarschijnlijk is er in de loop der jaren al wel iets verbeterd. Vaak is dat dakisolatie en dubbel glas. Als de verbeteringen al wat ouder zijn (van voor de jaren ’90), dan is het waarschijnlijk matige isolatie. De dakisolatie en het glas kun je dan beter vervangen. Vloer- en gevelisolatie is er meestal niet.

Is je huis gebouwd tussen 1975 – 1991, dan raden we isolatie op maat aan.

Huizen uit de periode 1975 tot 1991 hebben vaak matige spouwmuurisolatie en dakisolatie. De ramen in de woonkamer hebben ‘oud’ dubbel glas dat matig isoleert. Vloerisolatie is er vaak niet.

Het is de moeite waard om extra isolatiemateriaal aan te brengen, de ramen beter te isoleren en HR++ of driedubbel glas aan te brengen. Bijvoorbeeld als je de kozijnen of ramen moet vervangen of de zolder gaat verbouwen. Vloer- en gevelisolatie zijn extra opties voor meer verbetering.

Is je huis van na 1992, is isolatie alleen nog gedeeltelijk mogelijk, of als je je huis energieneutraal wilt maken.

Voor huizen die na 1992 gebouwd of volledig gerenoveerd zijn, is het meestal niet zo effectief om verder te isoleren. De kosten- en milieubesparingen zijn niet zo groot. Alleen als je voor volledig energieneutraal wilt gaan, is dit de moeite waard.

In huizen van voor of uit het jaar 2000 is nog geen driedubbelglas of HR++ geplaatst. Daarmee kun je nog flink verbeteren. Als je vloer nog van voor 2000 is, kan extra vloerisolatie interessant zijn. Vanaf het bouwjaar 2000 is de isolatie meestal goed geregeld in Nederlandse woningen.

 • Gemiddelde eenmalige kosten: 1.400 euro
 • Jaarlijkse besparing: 170 euro
 • Milieuwinst per jaar: 600 kilo CO2

Voordat je aan de slag gaat met vloerisolatie zal je als eerste willen bepalen in hoeverre je al vloerisolatie hebt. Kijk hiervoor het onderstaande filmpje.

Vloerisolatie is vaak gemakkelijk te plaatsen. Het effect is niet zo groot als bij dak- of muurisolatie, maar de vloer voelt wel minder koud aan en je hebt sneller warme voeten.

Het gemakkelijkste is het isoleren vanuit je kruipruimte, als je die hebt. Die hoeft niet diep te zijn: 35 cm is al genoeg. Als je kruipruimte ondieper is dan dat, kan je beter kiezen voor vloerisolatie.

Het kan zijn dat er al isolatie in je kruipruimte zit. Als die minder is dan 7 cm, is het goed om de isolatie te verbeteren. Je kan het isolatiemateriaal tegen de onderkant van je vloer plakken, vanuit je kruipruimte. Wil je deze verkennen? De toegang tot je kruipruimte is meestal het luik onder je deurmat of je vind hem in je kelder.

De kruipruimte kan soms moeilijk te vinden zijn. Je kan het onderstaande fragment kijken als je moeite hebt vloerisolatie te vinden.

Heb je geen kruipruimte? Dan kan je ervoor kiezen direct op je ondervloer te isoleren. Je kunt het isolatiemateriaal op je ondervloer leggen. Daarop komt je laminaat, parket of je tegelvloer. Dat betekent dat je je huidige vloer eruit moet halen. Het is belangrijk dat je een niet te dik materiaal op je vloer legt. Dan kan het zijn dat de vloer te hoog wordt voor de deuren.

Aangezien vloerisolatie wat moeilijker is, adviseren we dat alleen zelf te doen, als je een ervaren klusser bent. Zie voor verdere tips: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/isoleren-en-besparen/zelf-vloer-isoleren/

Wil je zien wat de ervaringen zijn van mensen met het isoleren van de vloeren? Kijk dan het onderstaande filmpje.

 • Gemiddelde eenmalige kosten: 800 euro
 • Jaarlijkse besparing: 220
 • Milieuwinst per jaar: 1600 kilo C02

Het tweede belangrijk deel om naar te kijken om de vraag hoe isoleer ik mijn huis te beantwoorden, is de muur. De meeste huizen hebben een muur met een binnen en buitendeel. Daartussen zit ruimte voor isolatie. Zo’n muur wordt een spouwmuur genoemd. Deze muren isoleren is gemakkelijk, je hebt er geen last van in huis en het veroorzaakt geen troep. En het is één van de goedkoopste en effectieve manieren om CO2 én geld te besparen.

Om te bepalen of dit nuttig is voor jou, kijk je eerst naar de leeftijd van je huis. Het beste werkt deze maatregel voor huizen die zijn gebouwd tussen 1920 en 1974. Die hebben vaak wel isolatie, maar heel weinig. De spouwmuren zijn gemakkelijk op te vullen met beter materiaal. Is je huis gebouwd tussen 1974 en 1992? Dan kun je waarschijnlijk nog steeds wat verbeteren, maar is er al wel redelijke isolatie. Als je huis van na 1992 is, dan is er vaak al goed geïsoleerd.

Spouwmuren isoleren is vooral nuttig in huizen van voor 1992. Echt oude huizen, van voor 1920, hebben meestal geen spouwmuren. Je kan dan nog wel checken of er een extra muur is geplaatst. Dat doe je door te luisteren of je muren hol klinken. Kijk het onderstaande filmpje om te kijken of jij al muurisolatie hebt.


Zie ook het onderstaande artikel spouwmuur isolatie bedrijven voor meer informatie wat je allemaal kan verwachten en zie het artikel muren isoleren van binnenuit voor als je geen spouwmuur hebt.

 • Gemiddelde eenmalige kosten: 3.100 euro
 • Jaarlijkse besparing: 250 euro
 • Milieuwinst per jaar: 800 kilo CO2

Voor het antwoord op de vraag hoe isoleer ik mijn huis is het type glas dat je nu hebt ook heel belangrijk. In veel woningen is dubbel glas al de standaard. Maar de meeste woningen van voor 1995 hebben nog ‘oud’ dubbel glas. Zelfs de beste daarvan isoleren maar matig. Met enkel glas verlies je al helemaal veel warmte. Kijk het onderstaande filmpje om te ontdekken wat voor glas jij nu hebt.

Modern dubbel glas (HR++) heeft een speciaal metalen isolatielaagje aan de binnenkant. Daarom isoleert het beter dan ‘oud’ dubbel glas. Wij adviseren modern HR ++ glas te laten zetten. Als je echt voor een klimaatneutraal huis wilt gaan en je verwacht nog langere tijd in je huis te wonen kan driedubbelglas beter zijn.

Kijk voor meer informatie over het zetten van glas of over welke type glas je nu hebt op de onderstaande pagina’s.

Hoe isoleer ik mijn huis: het dak

 • Gemiddelde eenmalige kosten: 4000 euro
 • Jaarlijkse besparing: 550 euro
 • Gemiddelde milieuwinst per jaar: 1.600 kilo CO2

Warmte stijgt omhoog. Door je dak te isoleren kun je dan ook het meeste besparen. Het antwoord op de vraag hoe isoleer ik mijn huis begint dan ook met de zolder. Ook als je de zolder niet verwarmt, behoudt je veel extra warmte. In de zomer blijft je huis koeler. Het is helaas niet de gemakkelijkste optie. Je moet je hele zolder opruimen en als je al verbouwingen hebt uitgevoerd (bijv. stucen), kan het lastig uit te voeren zijn.

Ongeveer 80% van de daken is al geïsoleerd. Toch is het de moeite waard om te kijken of bij jou nog verbeteringen mogelijk zijn. Vooral bij huizen die vóór 1992 zijn gebouwd of gerenoveerd valt er vaak nog veel te verbeteren. Wil jij weten in hoeverre er nog verbeteringen haalbaar zijn bij jouw dak? Kijk het onderstaande filmpje voor de toelichting voor daken tot 1964.

Dakisolatie vanaf 1965 tot en met 1991 kunt u op basis van onderstaande film herkennen. Bij dakisolatie van 1991 kunt u ervan uitgaan dat u hier niets meer aan hoeft te doen.

Als je een schuin dak hebt en zelf wilt klussen kun je tips vinden om zelf je dak te isoleren op deze pagina van milieu centraal.

Een plat dak isoleren is moeilijker dan een schuin dak isoleren. Zie de onderstaande pagina voor meer informatie. Een schuin dak isoleren van buitenaf is ook een stuk moeilijker, zie hiervoor ook het onderstaande artikel.

Waar moet ik op letten bij een isolatiebedrijf?

Als je dan offertes gaat uitvragen bij isolatiebedrijven. Waar moet je dan op letten?

 • Vraag altijd meerdere offertes aan. Competitie op prijs en kwaliteit zorgt ervoor dat je voor jouw situatie het beste aanbod kan krijgen.
 • Een ruwe indicatie voor de prijs staat op deze site. Kijk op deze rekentool van de vereniging eigen huis om nauwkeuriger de kosten in te schatten, op basis van het type isolatie en het aantal vierkante meters.
 • Lees jezelf van tevoren goed in, zodat je weet wat je eventueel zelf wilt doen en wat je aan een bedrijf wilt overlaten en zodat je snapt waar het bedrijf mee bezig is. Enkele isolatiemaatregelen zoals hier benoemd (zolderisolatie binnenkant, radiatorfolie, buizenisolatie) kan je prima zelf doen.
 • Weeg van tevoren goed af of je het zelf wilt doen of niet. Het is natuurlijk altijd goedkoper om het zelf te doen. Maar een aantal maatregelen (spouwmuurisolatie, buitendak, glas en veel gevallen van de vloer) zijn nog best een lastig werkje. Je bent zelf gewoon aanzienlijk trager en minder professioneel dan de gemiddelde klusser. En het kost wat, maar je krijgt er een subsidie voor, je huis wordt meer waard en je verdient de kosten binnen een paar jaar terug met de energie die je bespaard. Als je het zelf doet heb je toch een groter risico dat je ongemerkt iets verkeerd doet en je daardoor minder bespaard op je energie en je huis minder waard wordt.
 • Als je extra garantie voor kwaliteit wil kan je een bedrijf kiezen dat is aangesloten bij de brancheorganisatie VENIN (Vereniging van Erkende Na-isolatiebedrijven in Nederland). Aangesloten bedrijven zijn verplicht om volgens strenge richtlijnen te werken. Bedrijven aangesloten bij VENIN moeten 10 jaar garantie geven op isolatiewerkzaamheden. Dit laatste heb je overigens ook bij veel niet aangesloten bedrijven. Als er problemen zijn kan je terecht bij een geschillencommissie, de aangesloten bedrijven zijn verplicht zich te houden aan een uitspraak.

Waar kan ik aan de slag met de isolatie van mijn huis?

Via het formulier van de vergelijker Solvari hieronder kun je vrijblijvend enkele offertes aanvragen voor orientate op eventuele isolatie maatregelen. Solvari heeft meer dan 12.000 bedrijven in het bestand en stuurt enkele offertes waar u vrijblijvend uit kunt kiezen. Zo weet je wat je kunt verwachten aan kosten, voordat je besluit verder te gaan. In het eerste formulier hieronder vind je vloerisolatie, de overige formulieren vind je hieronder.

Vrijblijvend offertes aanvragen voor vloerisolatie

Offertes zonder verdere verplichtingen aanvragen voor spouwmuurisolatie

Vrijblijvend offertes aanvragen voor de isolatie van kozijnen

Vrijblijvend offertes aanvragen voor dakisolatie(1) https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/isoleren-en-besparen/