Met welke apparaten kan ik energiezuinig wonen en hoe kan ik daarmee aan de slag? Wat zijn de kosten en baten hierbij? Op deze vragen zullen we je hier antwoord geven.

 • Eenmalige kosten: enkele honderden euro’s
 • Besparing: 123 euro  (gemiddeld per jaar)
 • Milieuwinst: 362 kg CO2 (gemiddeld per jaar)

Repareren is bijna altijd beter dan vervangen. Er zijn een paar uitzonderingen. Hieronder kan je vinden welke apparaten tegenwoordig zo energiezuinig zijn dat je de oude beter de deur uit kan doen, en welke besparing dat oplevert. Zo kan jij makkelijker energiezuinig wonen. Kijk voor tips over repareren en minder afval veroorzaken op de pagina wat is recycling. Voor tips om je gedrag energiezuiniger te maken kan je kijken op de pagina hoe bespaar je energie .

Direct naar


A. Vervang je koelkast of vriezer als die ouder is dan 8 jaar

Vervang je koeler/vriezer 

 • Eenmalige kosten: enkele honderden euro’s
 • Besparing: 45  euro per jaar (gemiddeld per jaar)
 • Milieuwinst: 144 kg CO2 (1)(gemiddeld per jaar)

Voor een koel-vriescombi van 10 jaar en ouder betaal je zo’n 45 euro per jaar meer dan voor een (A+++) die het meest energiezuinig is. Je kan je nieuwe koelkast dus binnen 15 jaar terugverdienen! [1] Ga dus voor een energielabel A+++. Zo bespaar je het meest. Label A zonder de + is inmiddels de slechtste optie bij koelkasten, vriezers en vaatwassers. Labels B, C, en lager zijn zelfs al afgeschaft!


B. Vervang je droger

Warmtepomp-droger en waslijn

 • Eenmalige kosten: enkele honderden euro’s
 • besparing: 48 euro per jaar gemiddeld
 • Milieuwinst: 64 kg CO2 (gemiddeld per jaar)

Een waslijn is natuurlijk veel beter voor het milieu dan een droger. Bovendien droogt je kleding zachter op. Wil je toch een droger (blijven) gebruiken? Ga dan voor een warmtepompdroger.

Een warmtepompdroger heeft niets met de warmtepomp voor je verwarming te maken. Hij heet zo omdat hij warmte rondpompt, en opnieuw gebruikt. Op deze manier is hij meer energiezuinig.

Een warmtepompdroger gebruikt ongeveer de helft minder elektriciteit dan een gewone droger. Hij kost meer in de winkel, maar die investering kan je gemakkelijk terugverdienen. Je betaalt namelijk minder voor de elektriciteit.

Een rekenvoorbeeld: een warmtepompdroger kan 660 euro kosten, maar verbruikt in twaalf jaar slechts 240 euro aan elektriciteit. In totaal ben je 900 euro kwijt. Een droger met energielabel B kost maar 470 euro, maar gebruikt in 12 jaar ongeveer 730 euro aan energie. Die kost je in twaalf jaar tijd dus 1200 euro. Op de lange termijn ben je dus goedkoper uit. En je kan een stuk meer energiezuinig wonen.C. Vervang al je lampen door LEDs

Vervang al je verlichting door LED verlichting

 • Eenmalige kosten: 44 euro
 • Besparing: 30 euro (gemiddeld per jaar)
 • Milieuwinst: 84 kg CO2 (gemiddeld per jaar) (2)

Je lampen vervangen door LED-lampen is gemakkelijk en snel. Begin met lampen die vaak aanstaan. Daarmee bespaar je het meeste energie en geld.

Als je lampen met dimmers hebt, zal je die vaak moeten vervangen. Niet alle dimmers werken ook op LED-verlichting.


D. Neem een inductiekookplaat

Doe je gasfornuis weg en neem een inductie- kookplaat!

 • Eenmalige kosten: 1500 euro
 • Besparing: ongeveer 50% minder kosten dan bij gas koken.
 • Milieuwinst: 70 kg CO2 (gemiddeld per jaar)  (3)

Met een inductiekookplaat hoef je niet meer met gas te koken. De plaat is gemakkelijk schoon te houden, veiliger dan een gasfornuis, en de temperatuur is net als bij gas snel te regelen. Door een inductiekookplaat kan je een stuk meer energiezuinig wonen.

Met een gasfornuis verbruik je ongeveer evenveel als met een inductiekookplaat. Een keramische kookplaat gebruikt zelfs meer energie. Maar als je groene stroom hebt, is elektrisch koken op inductie wel veel beter voor het milieu. Bovendien worden inductieplaten steeds beter en zuiniger.

Om te koken op inductie moet je misschien een speciaal stopcontact plaatsen en een extra stroomdraad aanleggen. Daarnaast vraagt een inductiekookplaat vaak 2 of 3 extra groepen in de meterkast. Bij sommige (oudere) huizen is daarnaast er een driefase-aansluiting nodig. Nieuwe huizen hebben die vaak al. Ook je pannen moeten geschikt zijn voor inductie: je pan moet een magnetiseerbare laag hebben. Dat is gemakkelijk te testen door te kijken of je een magneetje op je pan blijft zitten.

Een inductieplaat is er al vanaf 200 euro. Gemiddeld kost een inductiekookplaat zo’n 600 euro. Daar komt de investering in nieuwe pannen nog bij. De aanpassingen aan je meterkast en een extra stroomdraad kost ook nog zo’n 600 euro. Als je inderdaad moet omschakelen naar een driefase-aansluiting kost dat zo’n 200 euro.

Als je gevoelig bent voor elektromagnetische velden, kan je kiezen voor een keramische kookplaat. Ook als je een pacemaker hebt, is een inductiekookplaat gevaarlijk. Ook voor zwangere vrouwen kan de straling gevaarlijk zijn. Nadeel is dat een keramische kookplaat meer stroom gebruikt en trager op temperatuur komt.

Als je de inductiekookplaat combineert met een warmtepomp kan je helemaal van het gas af. zie ook de pagina hoe werkt een warmtepomp.

Welke apparaten zijn het meest energiezuinig?

Wij hebben hier enkele van de meest duurzame apparaten op een rij gezet. Let wel, als je hierop klikt ga je door naar de site van bol.com of Coolblue. Beide bedrijven halen uw oude apparaten op en kunnen die recyclen.

Wasdrogers die het meest energiezuinig zijn

Warmtepompdrogerers uit de A+++ energieklasse gebruiken slechts zo’n 160 kWh per jaar. Dat scheelt op je energierekening! Als je huidige droger ouder is dan 8 jaar, is vervangen beter voor het milieu.


Nog meer energiezuinig is een waslijn

De meest energiezuinige koelvries combinaties

Deze koelkasten hebben een energie label van A+++, en kosten gemiddeld maar 40 euro per jaar aan elektriciteit. Daarnaast zit er een lange garantietijd op en gaan deze modellen gemiddeld lang mee

LED-lampen zijn momenteel de lampen die het meest energiezuinig zijn

Met een inductiekookplaat hoef je niet meer met gas te koken

“Gas kooktoestel afkoppelen, stekker uit het stopcontact, ding weg doen deze ervoor in de plaats zetten; stekker in het stopcontact en klaar voor gebruik. Als ik had geweten dat het zo gemakkelijk was, dan had ik dit al jaren eerder gedaan.” Aldus de review op bol.com.

Als je huis al de juiste elektriciteitsaansluiting heeft, is het heel gemakkelijk om van het gas af te komen. Verder zijn de inductiekookplaten gemakkelijk te bedienen, komen ze snel op temperatuur, en zijn ze gemakkelijk schoon te maken. 

Verwijzingen voetnoten

(1) https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/apparaten-en-verlichting/huishoudelijke-apparaten/koelkasten-en-vriezers/

380 KWH – 160 KWH = 240 KWH per jaar zuiniger = 144 Kilo CO2 per jaar.

(2) https://www.milieucentraal.nl/media/2461/factsheet-over-gloeilampen-2016.pdf

(Uitgaande van 11 lampen om te vervangen en kosten van 4 euro per lamp).

(140KWH met een factor 0.6 maakt 84 kilo CO2). 

(3) https://www.nudge.nl/blog/2017/10/11/wat-energiezuiniger-koken-op-gas-inductie/

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]